Aanhoudende stroomstoring wekt woede in Barcelona

(Novum/AP) - In Barcelona zaten zo'n tachtigduizend mensen dinsdag voor de tweede achtereenvolgende dag zonder stroom door een storing bij de elektriciteitsvoorziening. Omdat niet alleen particulieren, maar ook het verkeer, ziekenhuizen en bedrijven werden getroffen ontstond grote chaos in de stad. Dat de storing dinsdagmorgen nog niet bleek te zijn verholpen wekte woede.

Burgemeester Jordi Hereu zei nog een nacht zonder elektriciteit niet te zullen accepteren en andere functionarissen en kranten eisten dat de verantwoordelijke bedrijven, Fecsa-Endesa en Red Electrica de España, zo snel mogelijk de nodigde reparaties uitvoeren en de gedupeerden compensatie betalen.

Het dagblad El Periodico kwam uit met een zwarte voorpagina met foto's van winkels en bedrijven waar kaarsen brandden. De krant beweerde dat Catalonië, de streek waarvan Barcelona de hoofdstad is, 25 procent van de Spaanse elektriciteitsrekening betaalt, maar slechts vijftien procent ontvangt van het geld voor onderhoud van het elektriciteitsnet.

De black-out, die aanvankelijk 350 duizend klanten trof, begon maandagmorgen toen in een onderstation een kabel viel en een kettingreactie van kortsluiting veroorzaakte in zes andere onderstations. In een daarvan brak brand uit. De brandweer kreeg een stroom meldingen binnen van mensen die in de lift vastzaten en politieagenten moesten het verkeer gaan regelen. De luchthaven had geen last van de storingen.

De leider van de belangrijkste Catalaanse partij CiU, Artur Mas, zei dat de regionale regering de elektriciteitsbedrijven moet dwingen voldoende geld te steken in onderhoud. "Wat er gebeurd is, is heel ernstig. Het geeft je het gevoel dat het land niet voorbereid is", zei Mas, die zelf een paar minuten in een lift had vastgezeten.

De president van Red Electrica de España zei dat de uitgaven voor onderhoud de afgelopen vier jaar zijn verdrievoudigd. Volgens hem moeten grote steden hun elektriciteitsbronnen uitbreiden om te vermijden dat dit soort ongelukken tot chaos leiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden