Aanhoudende angst op effectenbeurzen

(ANP)

Na een week waarin de effectenbeurzen wereldwijd weer veel weg hadden van een achtbaan, is het de vraag of de rust komende week terugkeert. Cijfers over detailhandelsuitgaven in de Verenigde Staten en de omzet bij de Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart worden met angst en beven tegemoetgezien.

De afgelopen week was de stemming in eerste instantie optimistisch, maar halverwege de week verslechterde deze sterk door rapporten over onder meer de Amerikaanse arbeidsmarkt. Vrijdag bleek dat er in oktober 240.000 Amerikaanse banen verloren zijn gegaan.

Na dergelijke berichten lijkt het onvermijdelijk dat de Amerikaanse economie op een recessie afstevent. Gezien de verwevenheid met de wereldwijde economie, zullen de Verenigde Staten ook andere landen verder in hun val meeslepen, is de angst.

Beleggers zijn bang dat ook de komende week uit rapporten zal blijken dat de gevolgen van de financiële crisis steeds verder doorsijpelen in de reële economie. „Iemand die niet verwacht dat de economische cijfers deze week slecht zullen zijn, heeft onder een rots geleefd”, zegt een Amerikaanse beleggingsstrateeg.

De overwinning van Barack Obama bij de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten had afgelopen week weinig invloed op de beurzen, die al hadden gerekend op zijn verkiezing. Komende week kan de bekendmaking van de nieuwe minister van Financiën van invloed zijn op de beurs. De positie is cruciaal vanwege de problemen in de Amerikaanse economie en de financiële markten. De meeste economen verwachten dat de centralebankpresident van New York Tomothy Geithner de rol zal vervullen.

Op de Amsterdamse beurs zal woensdag de aandacht vooral uitgaan naar bankverzekeraar ING, die de derdekwartaalcijfers bekendmaakt. Eerder zei het concern, dat vorige maand een kapitaalinjectie van 10 miljard euro kreeg van de Nederlandse staat, in het derde kwartaal op een verlies van een half miljard euro te rekenen.

Ook bouwbedrijf Heijmans maakt later deze week cijfers bekend. Heijmans moest onder de dit voorjaar vertrokken topman Guus Hoefsloot verschillende keren winstwaarschuwingen afgeven. Inmiddels heeft zijn vervanger Rob van Gelder een nieuwe strategie aangekondigd. Donderdag zal blijken of het concern de verslechterde economische omstandigheden het hoofd kan bieden. De bouw is een van sectoren, die het hardst is geraakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden