Aanhoudend zeer zacht

Het is onmiskenbaar dat Thialf werkelijk alles uit de kast zal moeten halen om Europa naar zijn hand te zetten. Door de aanhoudende warmte van de laatste tijd is het water van de grote zeeën, zoals de Oostzee en de Noordzee, dermate warm dat het veel tijd en energie zal kosten om die weer op temperatuur te krijgen. Alleen een straffe continentale oostcirculatie, aangespoord door een mammoethoog van pakweg 1060 hPa boven het noorden van Europa, zou tot 'iets moois' kunnen leiden. Een dergelijk scenario staat ons niet te wachten. Depressies vieren hoogtij op de Atlantische Oceaan, hogedruk heerst op het Europese vasteland. Daardoor gaan zuid tot zuidwestenwinden door met de aanvoer van zeer zachte luchtmassa's en zullen dezer dagen nog best wel enkele datumrecords sneuvelen.

Alle records in De Bilt van 1 tot 11 december dateren namelijk van voor de temperatuursprong in 1988. Gisteren ging het datumrecord van 1 december voor de bijl. Het KNMI registreerde een maximumtemperatuur van 13,5° tegen 13,0 in 1939. Nog zachter op de vliegbasis Twenthe, waar december opende met 14,7°.

Vandaag temperaturen tussen 10 en 13°. Het weerbeeld kenmerkt zich door vrij veel bewolking waaruit plaatselijk wat regen kan vallen. De wind waait uit het zuidwesten en is overwegend matig, aan de kust nu en dan krachtig van sterkte.

Met maximaal 10° is het morgen minder zacht. Voor de rest verandert er niet veel. Wolken bepalen het weerbeeld (in de nacht en vroege ochtend ook kans op mist) en mogelijk valt er nog wat (mot)regen of een bui. Ondertussen komt op het midden van de oceaan een lagedrukgigant tot ontwikkeling, die dermate uitdijt dat volgende week vrijwel de hele oceaan benoorden de Kreeftskeerkring tot de invloedssfeer ervan komt. Fronten van de megadepressie veroorzaken vooral maandag regen en veel wind. De temperaturen lopen maandag/dinsdag/woensdag op tot waarden tussen 10 en 14°. Een grasmaaier als Sinterklaascadeau zou niet eens misstaan!

Opvallend de laatste tijd is de barre kou in Siberië en ook het imponerende sneeuwdek in die streken springt in het oog. In Turuhansk, gelegen in de West-Siberische laagvlakte, ligt 71 en in Igarka 64 centimeter. Het koudst was het gisternacht in Selagoncy met ~51,6°. De kou is zich inmiddels naar het noorden van Rusland aan het uitbreiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden