Aanhoudend wisselvallig

De IJslandse stormdepressie bevindt zich vandaag boven het noorden van de Noordzee. In de vooral op hoogte zeer koude lucht die rond het lagedrukgebied circuleert, is een tweede koufront ontstaan. Dat front trekt vanochtend over ons land en veroorzaakt buiige regen. In het zuiden van Limburg wordt de regen pas vanmiddag verwacht, in het westen en noorden klaart het dan weer op, maar later op de middag en zaterdagavond gaan er enkele buien vallen. Gelet op de lage temperaturen in de bovenlucht kunnen de buien in vooral het noorden van onweer en hagel vergezeld gaan. Met uitzondering van Limburg blijft de temperatuur beneden 10°. Het waait matig en aan de kust krachtig uit het westen tot zuidwesten.

Morgen vallen met name in het noorden nog enkele buien en in het Waddengebied is de wind enige tijd hard. Later op de dag neemt de wind af. Verder schijnt zondagmiddag de zon geregeld, maar het wordt wederom niet veel warmer dan circa 9°. Ook maandag zijn er nog buienkansen en blijft het aanhoudend te koud voor de tijd van het jaar.

Naar Pasen toe blijft het hoogstwaarschijnlijk wisselvallig weer. Wel lijkt de temperatuur langzaam wat te gaan stijgen. Goede Vrijdag zou het circa 15° kunnen worden. Gisteren regionaal redelijk wat zon en bijna 14° in Hoensbroek.

Er is in ons land in maart niet opzienbarend veel neerslag gevallen. Het voorlopig landelijk neerslaggemiddelde, op basis van zo'n 30 meetpunten van het KNMI, bedroeg ongeveer 70 mm. Het langjarig gemiddelde is 65 mm. Wat echter opviel, is dat met name in een strook van Zuid-Holland via de Utrechtse heuvelrug en de Veluwe naar de Sallandse heuvelrug tot in het zuiden van Drenthe, wel heel veel neerslag viel.

In De Bilt bedroeg de maandsom 104 mm waarmee het zowaar de op vijf na natste maart in meer dan 100 jaar werd. Voor het laatst viel daar meer regen, sneeuw en hagel in 1998. Toen werd 117 mm opgevangen. Van de aan mij rapporterende stations was Harderwijk het natst met 120 mm. Verder in Odijk 119, Bilthoven 115, Cuijk 111, Brummen 99, Bennekom-Noord 92 en Westerbork 88 mm. Vrij droog was maart in delen van Zeeland. Kamperland bleef op 44 mm steken, in Breskens viel niet meer dan 40 mm. Wat opviel was dat de maartse neerslag niet over de hele maand werd uitgesmeerd. Neerslag viel er feitelijk alleen in de eerste en laatste decade van de maand, van 11 tot 24 maart bleef het op de meeste plaatsen droog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden