Aanhoudend wisselvallig

JORALF QUIST

Waar er in juli vooral in het westen en midden veel neerslag viel, is het in augustus prijs in het oosten en noordoosten. In Heino, Overijssel, viel al ruim 88 mm en dat is meer dan er normaal gesproken in de hele maand augustus valt. Andere stations in het oosten en noordoosten noteerden over de eerste acht dagen neerslagsommen tussen 40 en 70 mm. In het zuiden en westen is de maand tot dusver wat droger verlopen.

De komende dagen blijft het wisselvallig en dat hangt voor een groot deel samen met aanhoudende depressieactiviteit. Deze depressies komen voort uit een hoogtelaag, welke zich keer op keer ten noordwesten van de Britse Eilanden weet te ontwikkelen. Uitlopers van het Azorenhoog krijgen zo geen kans invloed uit te oefenen op ons weer. Zo zien we het Azorenhoog vandaag een verwoede poging doen, maar blijft deze steken ten westen van Frankrijk en reikt niet ver genoeg om ook bij ons voor mooi weer te zorgen. Nederland blijft in een westelijke tot noordwestelijke stroming met een vrij koele bovenlucht. Boven het warme zeewater ontstaan dan gemakkelijk buien.

Vandaag is er vooral in het noorden veel bewolking en komen er buien voor. Het zuiden kan een klein beetje profiteren van het hogedrukgebied en houdt het een groot deel van de dag droog. Af en toe breekt de zon zelfs even door. Bij een meest matige westenwind wordt het 17 graden in het uiterste noordoosten tot 20, lokaal 21 in het zuiden. Vanavond volgt vanuit het noordwesten een storing en gaat het overal regenen.

Morgen verloopt de dag bewolkt en vooral in het noorden regenachtig. In het zuiden duren de droge perioden langer, maar ruimte voor de zon is er nauwelijks. De wind draait naar het zuidwesten. Het wordt gemiddeld 20 graden. De dagen daarna wordt het nog iets warmer, maar blijft de kans op buien bestaan.

Extremen op 10 augustus:
Hoogste maximum: 34,7 in 1911

Laagste minimum: 7 in 1964

Meeste neerslag: 25,9 mm in 1992

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden