Aanhoudend wisselvallig

De afgelopen dagen was er veel te doen over de zware (onweers)buien maar wist u dat er nog steeds plaatsen zijn die kampen met droogte? In Zuidhorn, Groningen is vanaf 1 april slechts 68 mm gevallen. De normale hoeveelheid neerslag voor dat gebied over de periode 1 april-12 juni bedraagt circa 127 mm. Wat juni betreft is er in het Friese Bergumerdam nog vrijwel geen meetbare regen afgetapt tegen 93 mm in Roelofarendsveen. Typerend voor het buiige karakter van de neerslag zijn de grote verschillen op korte afstand. Roelofarendsveen en Aalsmeer kunnen elkaar haast beschreeuwen maar de buien laten het Aalsmeerse links liggen. Er is daar nog maar 4 mm gevallen.

De grote warmte in Noord-Europa werd gisteren grotendeels opgeruimd. Om 14 uur was het in Kiruna 7,5º tegen 29,4º in Kalmar in het zuidoosten van Zweden. Het koufront bereikt ons land echter niet.

Wij moeten de blik richten op het zuidwesten. Ten zuidwesten van Ierland bevindt zich een depressie die langzaam dichterbij komt en in het weekeinde boven de Noordzee arriveert. De frontale aanhang van het systeem bereikt de komende dagen ons land en veroorzaakt plaatselijk veel regen, tevens is er kans op onweer. Vandaag hebben we te maken met een zwakke rug van hoge druk. De stabiliteit van de atmosfeer laat echter te wensen over: vooral in het noorden en noordoosten is er kans op een regen of onweersbui. Verder op meer plaatsen zon dan gisteren en dat levert ook hogere maxima op namelijk tussen 20 en 24 graden. In het noordwestelijk kustgebied zijn de middagtemperaturen wat lager. De wind waait zwak tot matig uit het westen tot zuidwesten.

Een ’voorloper’ van de depressie ten zuidwesten van Ierland veroorzaakt de komende nacht en morgen plaatselijk veel regen (lokaal kan er meer dan 20 mm vallen). Overdag breekt ook nu en dan de zon door en kan het nog zo’n 22 graden worden. De wind waait in het Waddengebied uit het noordoosten, in de rest van het land een naar zuid tot zuidwest ruimende, zwakke tot matige wind. Ook vrijdag met name in het oosten kans op veel regen. Gisteren een koele bewolkte dag (Hoorn 17,2º) maar in het noordoosten en later ook in het zuidwesten zonneschijn. Westdorpe meldde om 17 uur 21,8º. De buien van maandagavond brachten in Markelo nog 25 mm. Ook gisteren bleef het niet overal droog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden