Aanhangers 'Jezus' in Texas verschansen zich

WASHINGTON - David Koresh, alias Vernon Howell (33), pretendeert dat hij Jezus Christus is, teruggekeerd op aarde. Hij zal aan het hoofd van zijn volgelingen de mensheid van de ondergang redden, al zullen de Ongelovigen op aarde op de dag des Oordeels die nabij is, vernietigd worden.

JAAP VAN WESEL

"Als de Bijbel gelijk heeft, dan ben ik Christus" , aldus Koresh. "Maar wat dan nog? Kijk wat er 2000 jaar geleden gebeurd is. Zo geweldig is het niet om Christus te zijn. Een man aan het kruis genageld. Een man van pijn en ellende. Christus zijn heeft niets te betekenen."

Zondag bestormde het federale Bureau voor Alcohol, Tabak en Vuurwapens (ATF) de boerderij van de Branch-Davidian-sekte van Koresh bij Waco in Texas om na te gaan of tips over omvangrijke wapenvoorraden juist waren. Tijdens het daaropvolgende vuurgevecht van 45 minuten kwamen vier politiemannen en twee sekteleden om het leven. Zestien agenten raakten gewond.

Gisteren liet de sekteleider zes kinderen vrij, nadat radiostations religieuze boodschappen van hem hadden uitgezonden. De overheid wilde de boerderij van de sekte doorzoeken op wapens en explosieven, en wilde Koresh arresteren wegens verdenking van ontucht met kinderen van leden van de sekte. Na het vuurgevecht ontstond er een patstelling tussen de sekte en het politielegertje van ongeveer 100 agenten.

Het ATF zei dat de twee partijen een staakt-het-vuren overeen zijn gekomen. Terwijl gisteren uit heel Texas versterkingen werd aangevoerd - inclusief leden van de Nationale Garde - onderhandelde de politie met Koresh.

Koresh is een voormalig gitarist die zichzelf altijd als een mislukkeling heeft beschouwd, totdat hij zich in 1980 bij de sekte van de Davidians aansloot. Nu gedraagt hij zich temidden van zijn discipelen op hun ranch op het platteland van Texas als een klassieke oosterse vorst. Hij houdt er een harem op na van 15 vrouwen, het Huis van David geheten. De kinderen die zij van Koresh baren, zullen samen met Koresh het Koninkrijk Gods besturen. Maar eerst moeten dan de Ongelovigen der aarde worden uitgeroeid. Dat is een taak die Koresh en zijn mannelijke volgelingen op zich moeten nemen.

De Davidians, zoals de sekte heet, hebben zich in de dertiger jaren afgesplitst van de Zevende Dags Adventisten. De Zevende Dags Adventisten staan dan ook bovenaan de lijst van ketters.

Vervolg op pagina 5

Victor Houteff, een immigrant uit Bulgarije, stichtte de sekte in Californie in 1934 en verhuisde vervolgens naar Texas. Hij noemde zijn sekte 'de Roede van de Herder', en later 'de Davidian Zevende Dags Adventisten'.

Zijn weduwe Florence liet in 1955 weten dat het Koninkrijk Davids op 22 april 1959 in Palestina zou worden gevestigd. Er ontstaat voor de fatale datum enorme interne ruzie onder de honderden gelovigen. Als de profetie niet in vervulling gaat staat ene Ben Roden op als de nieuwe Heiland. Nu heet de groep de Davidians.

In 1984 is er weer ruzie over het leiderschap, nu tussen de zoon van Roden en Vernon Howell. Dat lijdt in 1987 tot een gewapend conflict tussen Howell en George Roden, de zoon van de overleden Ben. Howell wint, moet wegens moord terechtstaan, maar wordt vrijgesproken omdat de jury het niet eens kan worden. Sinds 1987 is Howell die zich na een bezoek aan Israel in opdracht van God David Koresh laat noemen de onbetwiste leider van de Davidians. Hij heeft in heel Amerika enige duizenden volgelingen.

Het theologische dispuut met de moederkerk van de Zevende Dags Adventisten begint bij Ezechiel hoofdstuk negen, vers vier. Een engel komt naar Jeruzalem. Hij plaatst een teken op het hoofd van de rechtvaardigen die gespaard dienen te worden van de te volgen slachtpartij. Volgens de Zevende Dags Adventisten is de profetie van Ezechiel in hoofdstuk negen in vervulling gegaan toen in 586 voor het begin van de gewone jaartelling koning Nebucadnezar Jeruzalem innam. De rechtvaardigen, zij die gered zijn, gingen in ballingschap naar Babylon, de achtergeblevenen kwamen om bij de verwoesting van Jeruzalem.

Maar de Davidians zeggen dat Ezechiel hoofdstuk negen op het heden slaat. De belangrijkste zondaren, dat zijn de Zevende Dags Adventisten. De rechtvaardigen met het teken op het voorhoofd, de redders van de wereld, dat zijn de Davidians, de volgelingen van eerst Victor Houteff, en nu David Koresh. Voor de ware betekenis van deze redding van de wereld moeten wij naar Openbaringen, hoofdstuk zeven. De Davidians krijgen volgens David Koresh het Zegel van God. "Honderdvierenveertigduizend waren verzegeld uit alle stammen der kinderen Israels" , zegt vers vier. Een speciale groep. Wij zijn die speciale groep, zeggen de Davidians, die gespaard worden op de dag des Oordeels. Koresh, de zoon van God, gelooft dat hij van God de macht heeft gekregen om de Zeven Zegels zoals die in het boek Openbaringen staan vermeld, te openen. Het mysterieuze hoofdstuk over de Zeven Zegels in het boek Openbaringen beschrijft en voorspelt de ondergang van de aarde.

Het ligt voor de hand dat de grote hoeveelheden wapens waarover de sekte beschikt nodig is om de Ongelovigen uit te roeien. Al is er geen duidelijke theologische verklaring met verwijzing naar Bijbelversen voor het wapenbezit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden