Aanhangers Aristide doden sympathisanten van militaire bewind

PORT-AU-PRINCE (AFP) - Aanhangers van de verdreven president Aristide hebben vijf sympathisanten van het militaire bewind in Haïti gedood. Ondertussen kwam het parlement van Haïti na maanden weer bijeen, om de eerste stap richting democratie te zetten.

De slachtoffers maakten deel uit van een groep van tien, die door Aristide-aanhangers was vastgebonden in Borgne, 70 kilometer ten oosten van Cap Haïtien. Onder hen bevond zich een oom van de ex-vrouw van voormalig dictator Jean-Claude Duvalier. Vijf mensen zouden met machetes zijn doodgehakt, in deze wraakactie die volgt op de drie jaar terreur van het militaire bewind. Een slachtoffer zou een beruchte attaché zijn geweest, een handlanger van de politie en het leger.

In Port-au-Prince werd het parlement heropend, dat maandenlang gesloten is geweest. Na een korte bijeenkomst werd de zitting verdaagd tot vandaag. De parlementariërs bespraken de voorgenomen amnestie voor de legerofficieren die de democratisch gekozen president Jean-Bertrand Aristide in 1991 hebben afgezet. Elf afgevaardigden, die in ballingschap in de Verenigde Staten en Canada vertoefden, vertrokken gisteren uit Miami naar Haïti. Verscheidene parlementsleden zeiden eigenlijk tegen de amnestie te zijn, maar er toch mee akkoord te zullen gaan omdat de maatregel is afgekondigd in het kader van het herstel van de democratie.

De amnestie is onderdeel van het akkoord dat ex-president Carter op 18 september sloot met de militaire junta, waarin de junta belooft op te stappen voor herstel van de democratie.

Amerikaanse soldaten garandeerdende veiligheid van de afgevaardigden, maar die waren daar niet allemaal blij mee. Sommigen weigerden te vergaderen zolang er Amerikaanse militairen in het gebouw waren. Frantz-Robert Monde, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zei daarop dat de Amerikanen buiten zouden blijven. Elf senatoren die zijn gekozen onder het militaire bewind waren van de zitting uitgesloten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden