Aanhang Verdonk voor herinvoering doodstraf

(Novum) - Voor misdaden als moord, verkrachting en terrorisme moet de doodstraf opnieuw worden ingevoerd. Dat vindt 57 procent van de mensen die zeggen mogelijk op Rita Verdonk te stemmen. Van degenen die zeggen zeker op Verdonk te stemmen, is 71 procent voor de herinvoering. Dat blijkt zaterdag uit een peiling van TNS/Nipo in opdracht van de Volkskrant. Verdonk heeft eerder aangegeven dat haar aanhang haar politieke keuzes via de website van haar beweging Trots op Nederland (ToN) kan beïnvloeden.

Van alle Nederlanders is 42 procent voor de herinvoering van de doodstraf. Het bouwen van nieuwe moskeeën moet worden verboden, vinden acht van de tien potentiële Verdonk-stemmers. Driekwart van de potentiële aanhang van ToN wil dat de gezinshereniging van in Nederland wonende moslims onmogelijk wordt gemaakt.

Religieus onderwijs mag volgens zestig procent geen subsidie meer krijgen. Islamitisch, protestants of katholiek onderwijs moet volgens zestig procent van de potentiële Verdonk-stemmers geen subsidie meer krijgen.

Van de groep die zeker op Verdonk zegt te stemmen, wil 54 procent dat de gulden terug komt. Van dezelfde groep vindt een minderheid van 37 procent dat Nederland uit de Europese Unie moet stappen. Alle snelwegen in de Randstad moeten minimaal zes banen krijgen, vindt 53 procent van de potentiële aanhangt. Maar de uitstoot van broeikasgassen moet ook worden teruggedrongen, vindt 59 procent. Dat Nederland zijn troepen uit Uruzgan terug moet halen, vindt 68 procent van de potentiële aanhang.

Verder wil de aanhang meer blauw op straat, gratis openbaar vervoer en de belasting moet ook gehalveerd worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden