Aangiftes om anti-homoflyer

homohaat | In Amsterdam-West is een flyer met anti-homoteksten verspreid. Zeker 75 mensen hebben aangifte gedaan.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS

'Met stomheid geslagen' was Priyantha Bleeker uit Amsterdam Nieuw-West toen hij zondag in de brievenbus keek. Daar lag namelijk een folder met daarop in hoofdletters: 'Volgens het jodendom, christendom en de islam is homoseksualiteit verboden'. Bleeker is zelf homoseksueel. "Ik vind het beangstigend dat er grote groepen mensen zijn die mijn geaardheid niet accepteren. Amsterdam was jarenlang progressief als het gaat om vrijheid voor seksuele variatie. Dat brokkelt af, ik voel me steeds minder veilig."

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam doet onderzoek naar de uitingen in de flyer, die in de wijken Nieuw-West en West is rondgebracht. Dat moet uitwijzen of de anti-homoteksten een strafbaar feit opleveren.

Gisteren belden meer dan 75 mensen naar de politie om aangifte te doen. Voorlopig beschouwt de politie hun telefoontje als een melding, tot het OM heeft vastgesteld of het verspreiden van de flyer een delict is. Als dat zo is, dan zal de melder weer door de politie worden benaderd en de melding worden omgezet in een aangifte. Priyantha Bleeker heeft online aangifte gedaan van de folder. Ook de bestuurders van de Amsterdamse stadsdeelraden deden aangifte.

Tanja Ineke, voorzitter van homo-belangenorganisatie COC Nederland, rekent erop dat het OM het verspreiden van de folder zal beschouwen als strafbaar feit. "De teksten in de flyer zijn naar mijn weten een vorm van aanzetten tot haat. De aanhangers van de drie monotheïstische godsdiensten worden namelijk opgezet tegen homo's. Verder zijn de teksten een vorm van verbaal geweld."

Er wordt jaarlijks ruim 1300 keer aangifte gedaan van homodiscriminatie. Volgens Ineke worden maar enkele personen per jaar veroordeeld. "Daarom roepen wij de politie nu op om er eens werk van te maken." Wel vindt zij dat de media erg veel ophef maken over een folder die alleen in Amsterdam-West verspreid is.

Ook minister Jet Bussemaker van onderwijs sprak gisteren haar afschuw uit over de flyer. "Dit geeft weer duidelijk aan dat we nooit mogen rusten als het gaat om emancipatie, dat we moeten blijven strijden voor gelijke rechten, voor man en vrouw, voor hetero en homo."

De afgedrukte teksten lijken op die van de omstreden Turkse prediker Harun Yahya. De folder verwijst ook naar een Facebookpagina waarop teksten van de islamitische creationist staan, die populair is onder jongeren.

De flyer werd bezorgd in het weekend dat ook twee homo's achter het Centraal Station van Amsterdam werden mishandeld. De gemeenteraad van Amsterdam houdt volgende week een spoeddebat over de folder en de sfeer in stad.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden