Aangifte tegen Wilders niet kansloos

PVV-voorman Geert Wilders werd in 2011 vrijgesproken van onder meer het aanzetten tot haat. Er was eerder aangifte tegen hem gedaan naar aanleiding van onder andere de vertoning van de voor moslims beledigende film 'Fitna'. Wilders kon zich beroepen op zijn recht op vrije meningsuiting, zo stelde de rechtbank in Amsterdam.

Onlangs kwam dezelfde politicus opnieuw in het nieuws omdat hij stickers verspreidt met teksten als 'De islam is een leugen', 'Mohammed is een boef', en 'De Koran is gif'. Ondanks de eerdere vrijspraak staat niet bij voorbaat vast dat aangiften tegen deze extreem-rechtse politicus nu kansloos zijn.

In oktober kwam de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (Ecri) met een rapport over racisme in Nederland. Daarin worden ook zorgen uitgesproken over de vrijspraak van Wilders in 2011.

Gewezen wordt op een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Dit stelde dat inmenging in de vrijheid van meningsuiting van een politicus via een strafrechtelijke veroordeling gerechtvaardigd is ten behoefte van het legitieme doel van bescherming van de reputatie of de rechten van anderen.

Concreet verwijst het EHRM onder andere naar de veroordeling van de Franse rechts-extremistische politicus Le Pen, met wiens dochter Wilders nu op Europees niveau gaat samenwerken.

De rechtbank in Amsterdam heeft in 2011 Wilders vrijgesproken omdat hij alleen de islam zou hebben aangevallen, en niet de volgers van deze godsdienst. Onzin, stelt de Ecri in haar rapport. Zij stelt dat de vroegere uitlatingen van Wilders wel degelijk gezien kunnen worden als haattaal of aanzetten tot haat.

De Ecri adviseert de Nederlandse autoriteiten in haar rapport over ons land van oktober 2013 om de jurisprudentie van het EHRM in alle gevallen toe te passen, zeker ook als het uitlatingen van politici betreft. Het ligt daarom voor de hand dat het Openbaar Ministerie nu zelf overgaat tot vervolging van Wilders.

Mocht het OM dat onverhoopt niet doen, dan zijn aangiften tegen de stickeractie van Wilders, met een beroep op jurisprudentie van het EHRM, niet bij voorbaat kansloos. Zeker omdat overduidelijk is dat door deze smakeloze actie (opnieuw) haat is gezaaid, bij zowel autochtone als allochtone Nederlanders.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden