Aangifte tegen voormalig castingdirector Job Gosschalk

MeToo Beeld Nanne Meulendijks
MeTooBeeld Nanne Meulendijks

Tegen voormalig castingdirector Job Gosschalk is aangifte gedaan. Hij wordt op korte termijn als verdachte gehoord. Het betreft een mogelijk zedendelict, laat het Openbaar Ministerie (OM) weten.

Redactie

Dat heeft een onderzoek bijna afgerond. Nadat de verdachte is gehoord, wordt besloten of Gosschalk wordt vervolgd. Over de inhoud van het ’zedenfeit’ kan de woordvoerder van het OM niets zeggen.

Job Gosschalk, die werkzaam was bij het grootste castingbureau van Nederland, Kemna Casting (tegenwoordig Post Castelijn Casting), kwam een jaar geleden in opspraak, toen de internationale #MeToo-beweging Nederland bereikte. Acteurs beschuldigden hem van seksueel wangedrag. Gosschalk vertrok bij Kemna Casting en erkende dat hij grenzen had overschreden.

Van een aangifte kwam het tot nu toe niet. Aangifte doen blijkt voor veel acteurs een brug te ver, constateerden onlangs de vertrouwenspersonen van Mores.online, het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in de culturele sector, dat sinds drie maanden bestaat. Daar kwmen in die tijd 26 klachten over ongewenst gedrag binnen.

Wederhoor

Yolande Melsert, directeur van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten, die met 29 andere organisaties het meldpunt ondersteunt, is blij dat er nu wel aangifte is gedaan. “In onze rechtsstaat wordt schuld bestraft, maar wel nadat het is onderzocht en bewezen. Een verdachte heeft recht op hoor en wederhoor, hij moet ook zijn verhaal kunnen doen. Dit is beter dan dat de beschuldigingen in de media rond blijven gaan.” Ze hoopt dat een eventuele rechtszaak leidt tot scherper inzicht in welk gedrag ongeoorloofd is. “Hopelijk leidt het ook tot meer aangiftes. Zo kunnen we voorkomen dat dit gedrag in achterkamertjes mogelijk blijft.”

Lees ook:

Hoe #MeToo de hashtag #HimToo onschadelijk maakte

Amerikaanse conservatieven vragen met de hashtag #HimToo aandacht voor onterecht van van seksueel misbruik beschuldigde mannen. De actie heeft een spectaculair neveneffect.

Wat heeft één jaar #MeToo eigenlijk opgeleverd?

Een jaar geleden werd #MeToo ongekend populair. Het bleek geen hype, maar een beweging die de verhouding tussen vrouwen en mannen blijvend op scherp zet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden