Aangifte tegen top financiën

Staatssecretaris Eric Wiebes (l) en minister Jeroen Dijsselbloem van financiën tijdens de Financiële Beschouwingen in de Eerste Kamer. Beeld anp
Staatssecretaris Eric Wiebes (l) en minister Jeroen Dijsselbloem van financiën tijdens de Financiële Beschouwingen in de Eerste Kamer.Beeld anp

De top van het ministerie van financiën, inclusief minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en staatssecretaris Eric Wiebes (VVD), moet zich mogelijk voor de strafrechter verantwoorden. Financiën zou zich schuldig hebben gemaakt aan het beïnvloeden van twee ambtenaren die moesten getuigen in een belastingzaak.

De president van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, waar de belastingzaak in hoger beroep diende, heeft op 11 november namens het hof aangifte gedaan tegen het ministerie, zo blijkt uit een via het programma 'Nieuwsuur' uitgelekte brief aan het Openbaar Ministerie. Dat OM dient te beslissen of het daadwerkelijk tot een vervolging moet komen van een misdrijf waar in principe een maximumstraf van vier jaar op staat.

Spaartegoeden in Luxemburg
De zelden vertoonde aangifte door het hof komt voort uit een in principe niet openbare rechtszaak over mogelijke belastingontduiking bij spaartegoeden die in Luxemburg werden aangehouden. Een groep Nederlandse erven van spaarders wil weten wie de tipgever is die de Belastingdienst heeft gewezen op geld op rekeningen in Luxemburg. In ruil voor zijn informatie krijgt de tipgever een vergoeding, zo is onder de toenmalige minister van financiën Jan Kees de Jager afgesproken. In dezelfde zaak, maar dan bij de rechtbank, werd de wens van de spaarders de naam van de tipgever te kennen in een zogeheten tussenvonnis al gehonoreerd.

Zwijgrecht
Voor de spaarders is openbaring van de identiteit van de tipgever de enige mogelijkheid om de betrouwbaarheid van zijn informatie aan de Belastingdienst vast te stellen. De twee ambtenaren werden over de tipgever ondervraagd. Zij beriepen zich op hun verschoningsrecht (zwijgrecht voor getuigen), een recht dat ze op dat moment volgens de rechter echter niet hadden. De twee hielden hun mond dicht omdat zij een instructie hadden ontvangen. De landsadvocaat verdedigde namens hun werkgever, de Belastingdienst, hun houding met een verwijzing naar hogere belangen en afstemming op hoge niveaus.

President Fred van der Winkel van het hof verklaarde de aangifte gisteren bij Nieuwsuur met een verwijzing naar de kern van de rechtsstaat: "Dit is de bijl aan de wortel van de rechtsstaat. Als overheden zelf gaan uitmaken hoe de regels moeten worden toegepast en dat niet aan de rechter overlaten." Hij kiest er voor niet de twee ambtenaren, die overigens de naam van de tipgever kennen, voor hun onterechte zwijgen (een variant van meineed) aan te pakken, maar degenen die hun de opdracht hebben gegeven. De Belastingdienst blijft overigens bij de weigering de naam van de tipgever te onthullen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden