Aangifte tegen Shabir Burhani

Beeld Werry Crone

De Leidse rechtsgeleerde Afshin Ellian heeft aangifte gedaan tegen de radicale moslim Shabir Burhani. Die heeft zich in de ogen van Ellian schuldig gemaakt aan bedreiging, opruiing en aanzetten tot haat en geweld.

De 23-jarige Burhani, alias Maiwand Al Afghani, staat bekend als shariabepleiter. Hij was korte tijd woordvoerder van Sharia4Holland, een voormalig netwerk van Haagse jongeren dat actie voerde tegen alles wat in hun ogen de ware islam bedreigde.

Vorige week blokkeerde de Rabobank Burhani's bankrekening. Reden daarvoor zijn de voorvallen waarmee Burhani in de afgelopen tijd in het nieuws kwam. Zo noemde Burhani in een interview in Trouw de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs "vanuit sharia-oogpunt volledig toegestaan, aanbevelenswaardig zelfs". In hetzelfde artikel legde hij dat nog verder uit: "Als iemand de Profeet beledigt, is het islamitisch gezien toegestaan hem onschadelijk te maken, als die tenminste niet gek of onwetend of dronken is. De mensen van Charlie Hebdo wisten wat ze deden, ze zijn gewaarschuwd. Ze hadden het kunnen voorkomen. Het is heel simpel: als je niet spot met de Profeet, zal het niet gebeuren."

Geweldprediker
Ellian verwijst in een blog op de site van Elsevier ook naar dat interview. Hij noemt Burhani een geweldprediker, waar tegen de rechtsstaat moet worden beschermd. De rechtsgeleerde wijst op Burhani's facebookpagina waar hij "geregeld boodschappen propageert van terroristenleiders zoals wijlen Bin Laden of Mullah Omar, de leider van de Taliban".

In de brief waarin Burhani werd gemeld dat zijn rekening werd opgeheven, schreef de Rabobank: "Wij begrijpen niet anders dan dat u de gewapende strijd aanhangt."

Ellian wijst op een tweet die Burhani verstuurde nadat online beelden waren verschenen waarin een groep gemaskerde IS-mannen iemand van een dak gooiden die werd beschuldigd van homoseksualiteit. 'In Raqqa krijg je als homo gratis vlieglessen van IS!', twitterde Burhani. 'En dat allemaal zonder vleugels of een vliegtuig! Alle homo's kunnen zich aanmelden.'

Fascistisch bezig
Op zijn eigen site reageert Burhani woedend op de aangifte door Ellian. "Dit slaat echt nergens op. Ik maak gebruik van mijn vrijheid van meningsuiting en af en toe maak ik grapjes en maak ik stoere foto's, dat is allemaal niet verboden en niemand vreest mij, zelfs Pauw (waar hij afgelopen woensdag aan tafel zat, naar aanleiding van het nieuws over de geblokkeerde Rabo-rekening, red.) zei dat ik er niet dreigend uitzie, ik ben gewoon een vreedzame moslim die de waarheid verkondigd (sic) en dawah doet, dus mensen uitnodigt naar de islam, ik opereer binnen de kaders van de Nederlandse wetgeving en systeem en heb nog nooit iets strafbaars gezegd of gedaan."

Het is juist Ellian die aanzet tot haat, vindt Burhani, die bovendien vermoedt dat de Leidse rechtsgeleerde een geheime agenda heeft: "Ik denk dat hij een geheime agent van Iran is en tegelijkertijd werkt voor de Zionisten en Israël".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden