Aangifte tegen PVV-spot, maar die is niet strafbaar, zegt OM

PVV-leider Geert Wilders. Beeld ANP
PVV-leider Geert Wilders.Beeld ANP

Op de dag dat vier islamitische koepelorganisaties en een antidiscriminatiebureau er samen aangifte tegen doen, laat het Openbaar Ministerie weten dat het jongste PVV-filmpje in de zendtijd voor politieke partijen niet strafbaar is.

In het PVV-spotje, dat half maart werd uitgezonden en via sociale media werd verspreid, worden onder de woorden ‘ISLAM IS’ achtereenvolgens de woorden discriminatie, geweld, terreur, vrouwenhaat, homohaat, Jodenhaat, christenhaat, onderwerping, gedwongen huwelijk, eerwraak, totalitair, doodstraf voor afvalligheid, sharia, dierenleed, onrecht, slavernij en dodelijk getoond.

Vandaag deden het Contactorgaan Moslims en Overheid, de Samenwerkende Moskeeën Brabant en Zeeland, het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden, de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond en antidiscriminatiebureau Radar samen aangifte. Het filmpje, aldus de aangevers, ‘gaat verder dan kritiek op de islam, het vormt een discriminatoire belediging van moslims en zet aan tot haat tegen en discriminatie van moslims’.

Scherpe kritiek op religies uiten is een groot goed, zeggen de aangevers, maar het PVV-spotje gaat in hun ogen veel verder: ‘Het betreft een niet onderbouwde, extreem negatieve karakterisering van de islam. Moslims worden hier door de PVV afgeschilderd als een bevolkingsgroep die zich identificeert met discriminatie, geweld, terreur, etc. Daarmee zet de PVV aan tot discriminatie van en haat tegen alle moslims in Nederland.’

Daar is het Openbaar Ministerie het niet mee eens. Het OM ziet in het filmpje niets strafbaars. Eerder kwamen al zeventien aangiften tegen het spotje binnen. Die zijn nu geseponeerd. ‘Er is geen sprake van het beledigen van een groep mensen, er wordt ook niet aangezet tot haat, discriminatie of geweld en mensen worden niet opgehitst om iets strafbaars te doen’, aldus het OM. Tegen de sepotbeslissing van het OM kan beroep worden aangetekend. Het is nog niet bekend of de aangevers daar gebruik van zullen maken.

Lees ook: Beroep Marokkanen-proces tegen Wilders begint in mei 2018

De inhoudelijke behandeling van het hoger beroep in het ´minder-Marokkanen-proces´ tegen PVV-leider Geert Wilders zal waarschijnlijk op 17 mei 2018 beginnen. Dat zei de voorzitter van het gerechtshof in Den Haag vorig jaar oktober tijdens de regiezitting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden