Aangifte tegen MIVD door oud-militair

Exterieur Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD. Beeld anp
Exterieur Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD.Beeld anp

Oud-militair Ismail Selvi heeft aangifte gedaan tegen de geheime dienst MIVD. Dat liet zijn advocaat Sébas Diekstra vanmorgen weten. Volgens de aangifte hebben medewerkers van de dienst mensen in de omgeving van Selvi geïntimideerd.

Het zou gaan om onder anderen zijn bedrijfsarts en zijn voormalig raadsman van de vakbond. Selvi is ervan overtuigd dat de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) oneigenlijk is ingezet om te intimideren, omdat hij de publiciteit had gezocht. In de aangifte staat ook dat MIVD-medewerkers zich schuldig hebben gemaakt aan bedreiging van een van de benaderde mensen en laster.

De Turkse Nederlander Selvi veroorzaakte enkele jaren geleden ophef toen hij zich in media had beklaagd over discriminatie bij de officiersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA). Hij moest de opleiding verlaten wegens ongeschiktheid voor het leger.

Eerder diende Selvi een klacht in bij de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). Die concludeerde dat er aanleiding was om een onderzoek in te stellen tegen hem, maar dat het benaderen van mensen in de omgeving van Selvi een te zwaar middel was en de inbreuk op zijn privéleven te groot.

Selvi kreeg daar verontschuldigingen voor van minister Jeanine Hennis van Defensie. Maar wie er allemaal in zijn omgeving zijn benaderd, is onduidelijk gebleven.

Het ministerie van Defensie laat weten 'af te wachten wat er met de aangifte gebeurt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden