Aangifte tegen Marktplaats om verkoop nazispullen

Een 'nazi goudbaar', te koop op Marktplaats voor 200 euro. Beeld Marktplaats
Een 'nazi goudbaar', te koop op Marktplaats voor 200 euro.Beeld Marktplaats

De website Nieuws WO2 en de AFVN/Bond van Antifascisten doen woensdag aangifte tegen Marktplaats.nl wegens handel in nazispullen. Op de populaire marktsite worden momenteel ruim 1300 artikelen uit de oorlog of die met nazi-Duitsland te maken hebben, te koop aangeboden. Dat heeft Arthur Graaff van Nieuws WO2 dinsdag meegedeeld.

redactie

Volgens Graaff overtreedt Marktplaats een artikel in het strafrecht dat handel in discriminerende voorwerpen verbiedt. Marktplaats wees echter enkele dagen geleden al alle verantwoordelijkheid van de hand. Het bedrijf zegt dat wat de wet verbiedt, ook op Marktplaats verboden is. Het is derhalve aan de gebruikers van de site om zich aan de wet te houden. Het bedrijf was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar op de aangifte.

'Die houding van Marktplaats is onbegrijpelijk', aldus Graaff. 'Je kunt niet doen alsof je neus bloedt. Porno wordt ook adequaat gefilterd, waarom andere zaken dan niet?'

Nieuws WO2 telde vorige week nog ruim 2500 nazispullen die te koop stonden. Maar na een uitzending van het Vara-programma Kassa, waar dit onderwerp zaterdag aan bod kwam, zijn plotseling veel advertenties van de site verdwenen. Nu staan er nog 1378 spullen te koop.

Nieuws WO2 en AFVN claimen dat Marktplaats niet in overleg met hen wilde treden. 'Dat hebben we een maand geprobeerd, gekeken of we de zaak op een nette manier konden regelen, maar dat lukt niet', aldus Graaff.

Lastig grijs gebied
Het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies NIOD in Amsterdam noemt de afzijdigheid van Marktplaats lastig. 'Schuldig of niet schuldig is in dit geval juridisch gezien een lastig grijs gebied. Het is aan de rechter dit te beoordelen', aldus een woordvoerster.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) verklaarde recent dat zij met Marktplaats in gesprek wil om een compromis te bereiken. Handel in deze spullen is strafbaar, er moet derhalve een oplossing komen voor de verkoop via een bekende website, zo meent het CIDI.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden