Aangifte tegen Marcouch na anti-Isis stellingname

De Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) Amsterdam en Omstreken heeft aangifte van smaad en laster gedaan tegen PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. Zijn reactie op uitspraken van secretaris Abdoe Khoulani over de extreem-djihadistische beweging 'Islamitische Staat van Irak en Syrië' (Isis) is bij het stichtingsbestuur verkeerd gevallen.

"Zijn kritiek is ongefundeerd en op éénzijdige, onverantwoorde wijze in de pers gebracht", aldus de verklaring van het SIO-bestuur.

Vorige week publiceerde Khoulani, die ook raadslid is van de Haagse islamitische Partij van de Eenheid, via Facebook: 'Welkom in de hypocriete wereld waarin tokkies op fora mogen roepen dat moslims dood mogen gaan, omdat ze een pro-Isis-demonstratie willen houden (...) Hoe dan ook... leve Isis en insjallah op naar Bagdad om dat schorem aldaar aan te pakken'.

Marcouch zag dat Khoulani ook betrokken is bij de oprichting van een islamitische middelbare school in Amsterdam. Daarop zei hij via Facebook en Twitter: 'Wij mogen geen kinderen toevertrouwen aan mensen die het wrede Isis bejubelen en jongeren oproepen naar Bagdad te gaan om geweld te plegen. Dit mag niet worden gelegitimeerd met een beroep op de vrijheid van onderwijs of godsdienst.'

De parlementariër vindt dat een school waar mensen met Isis-denkbeelden achter zitten niet mag worden geopend. "Mensen achter een school moeten kinderen leren zich af te zetten tegen kwaad en niet juist aanzetten tot kwaad." Hij krijgt bijval van de Amsterdamse onderwijswethouder Simone Kukenheim (D66), die de opmerking van Khoulani 'onwenselijk' noemt. De Amsterdamse PvdA is 'zeer kritisch en verontrust'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden