Update

Aangifte tegen kardinaal Simonis wegens meineed

Kardinaal Simonis. © ANP Beeld
Kardinaal Simonis. © ANP

Een man uit Breda heeft op 21 december aangifte gedaan tegen kardinaal Ad Simonis wegens meineed. De man meent dat de kardinaal tijdens getuigenverhoor bij de rechtbank in Middelburg heeft gelogen toen hij zei dat hij niet wist over misbruik van kinderen door geestelijken.

ANP/Redactie

De man zegt dat hij is misbruikt door de vorig jaar overleden salesiaanse pater Jan N. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek door Wim Deetman naar het seksueel misbruik binnen de katholieke kerk stapte de man naar de politie. 'Ik ben ervan overtuigd dat Simonis het misbruik van kinderen wel heeft geweten maar tijdens de rechtszitting niet heeft verklaard. Hij heeft het ook geweten in de tijd dat het misbruik zich afspeelde', zegt de aangever woensdag op de nieuwssite Breda Dichtbij.

De politie bevestigde vandaag dat er aangifte is gedaan.

Kardinaal Simonis heeft in het openbaar gezegd dat hij zich ongeveer tien gevallen van seksueel misbruik van minderjarigen door rooms-katholieke priesters kan herinneren. De commissie-Deetman stelde vast dat het er vermoedelijk wat meer zijn geweest. In de praktijk had hij geen contacten met slachtoffers en plegers, maar hij werd hierover wel geïnformeerd, aldus Deetman.

Pater Jan N. werd aangeklaagd door een van zijn slachtoffers die uit is op een schadevergoeding. Simonis werd een jaar geleden gehoord als getuige.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden