Aangifte tegen Bureau Jeugdzorg

Kinderen beschuldigen organisatie van valsheid in geschrifte

Ouders legden zorg in handen van God

Drie kinderen van een zeer gelovig gezin uit Ouderkerk aan den IJssel hebben bij het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag aangifte gedaan tegen Bureau Jeugdzorg (BJz) in Zuid-Holland.

De drie kinderen, in de leeftijd van 15 tot 19 jaar, stellen dat er valsheid in geschrifte is gepleegd en willen dat twee maatschappelijk werkers van BJz hiervoor strafrechtelijk worden vervolgd. Zeven kinderen uit het bewuste gezin werden vier jaar geleden uit huis geplaatst omdat hun ouders de verantwoordelijkheid en zorg volledig in handen van God legden.

Aan deze uithuisplaatsingen ging een incident vooraf met een achtste, tevens jongste kind van het gezin. Zij werd vier maanden na haar geboorte door tussenkomst van de rechter uit huis geplaatst. Aanleiding was de weigering van de ouders, uit religieuze overwegingen, om haar extra voeding te geven, waar borstvoeding ontoereikend bleek. De vader bracht het meisje naar het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel, waar het in korte tijd volledig op gewicht kwam en opbloeide.

BJz en de Raad voor de Kinderbescherming schreven in hun rapportages dat de baby bij de opname in het ziekenhuis bijna dood was ('kantje boord') en dat in elk geval sprake was van een voor haar levensbedreigende situatie. Ook zou de baby ernstige pijnen hebben geleden. Artsen van het ziekenhuis ontkenden deze versie meermalen schriftelijk. De vader en moeder zijn het ouderlijk gezag over hun jongste dochter inmiddels voor altijd kwijt.

November vorig jaar zei de vader in Trouw dat hij in de zaak rond de baby iets niet goed heeft gedaan. "Ik heb toen een fout gemaakt en dat zal ik altijd heel erg blijven vinden."

Volgens raadsman Jan Boone van de drie kinderen die aangifte deden heeft BJz in de rapporten over de baby valsheid in geschrifte gepleegd. In de talrijke procedures rond de uithuisplaatsingen van de kinderen zouden rechters hierdoor valselijk zijn geïnformeerd. Die valsheid kan de rechterlijke vonnissen voor het betrokken gezin zeer nadelig hebben beïnvloed, menen raadsman en zijn cliënten.

Van de zeven uit huis geplaatste kinderen zijn er twee inmiddels, conform hun wens, weer thuis. Een derde komt mogelijk binnen enkele weken terug. Tegelijkertijd is op advies van BJz de Raad voor de Kinderbescherming een procedure begonnen om de vader en moeder uit de ouderlijke macht te zetten.

Op nog een ander punt pleegde BJz volgens Boone en de drie kinderen valsheid in geschrifte. In haar rapporten heeft BJz de vader aangemerkt als 'sektarisch'. Ook zou hij aan 'waanstoornissen' lijden. Jeugdzorg baseerde zich hiervoor op onderzoek dat de vader vrijwillig in een kliniek van de GGZ onderging. De psychiaters noemen deze termen echter nergens. Zij vonden de vader juist 'wilsbekwaam met betrekking tot de keuze voor zijn manier van leven'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden