Aangifte tegen Boere: zeven nieuwe moorden

Tegen oorlogsmisdadiger Heinrich Boere, die al voor drie moorden terechtstaat in Aken, is aangifte gedaan wegens betrokkenheid bij nog eens zeven moorden in het laatste oorlogsjaar.

De Duitse justitie moet onderzoeken wat de rol is geweest van oud-SS’er Heinrich Boere bij een razzia in Helden-Panningen in mei 1944. Dit zeggen de advocaten van nabestaanden van drie mannen die Boere als lid van het Silbertanne-commando Feldmeijer in het laatste oorlogsjaar vermoordde.

Advocaten Detlef Hartmann en Wolfgang Heiermann hebben bij het openbaar ministerie in Dortmund, dat in Duitsland belast is met onderzoek naar oorlogsmisdaden, aangifte gedaan tegen Boere. De advocaten vertegenwoordigen de ’nevenaanklagers’ in het proces voor de rechtbank in Aken. Hartmann en Heiermann treden op namens Teun de Groot uit Heiloo, die in 1944 zijn vader verloor door een Silbertanne-moord, en namens twee zonen van de Bredase apotheker Fritz Bicknese, die ook in 1944 werd geliquideerd. Het waren willekeurige slachtoffers, uitgekozen door de bezetter om verzetsdaden te vergelden.

Boere heeft de liquidaties bekend. Op de dag dat De Groot werd vermoord, schoot hij tevens Frans Kusters uit Wassenaar dood. Hij is er in Nederland voor veroordeeld, maar zat zijn straf nooit uit. Bij zijn veroordeling in 1946 werd hem ook de razzia in Helden-Panningen ten laste gelegd, maar volgens Hartmann en Heiermann is hij toen niet voor deelneming aan de razzia zelf bestraft, maar voor het feit dat hij vrijwillig bij de Duitse krijgsmacht in dienst was getreden.

De twee advocaten hebben gisteren bij de rechtbank in Aken documenten over de razzia in Helden-Panningen ingebracht, die zijn gevonden in het archief van het Regionaal Historisch Centrum Limburg in Maastricht. De raadslieden willen dat de rechtbank de documenten opneemt in het strafdossier.

Volgens hen blijkt uit de documenten dat Boere heeft gelogen over zijn rol tijdens de oorlog en ook dat mede door zijn toedoen minstens zeven inwoners van Helden-Panninngen, die bij de bewuste razzia werd opgepakt, de oorlog niet hebben overleefd. De verdediger van Boere wilde niet reageren op de documenten. Hij wil ze eerst bestuderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden