Aangevers in Wilders-zaak hoeven niet te worden gehoord

Geert Wilders is niet blij met de beslissing van het Gerechtshof.Beeld AP

De 6500 mensen die aangifte deden vanwege de 'minder Marokkanen'-uitspraak van Geert Wilders, hoeven niet allemaal gehoord te worden. Het gerechtshof heeft het verzoek van Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops daartoe afgewezen. Wel wil het hof meer informatie over hoe het aangifteproces precies is verlopen. 

Tijdens de eerste zittingsdag van het hoger beroep tegen Wilders suggereerde de verdediging dat er aangiftes zijn geronseld. Zo werden er standaardformulieren gebruikt en zou lang niet iedereen die het formulier tekende door hebben gehad dat ze aangifte deden. Dat terwijl de hoeveelheid aangiftes volgens Knoops door het Openbaar Ministerie (OM) wel als argument werd gebruikt om de strafzaak tegen Wilders door te zetten. Iets wat het OM ontkent. 

Het hof acht een gedetailleerde uitleg over het verloop van het aangifteproces voldoende. Ook het verzoek van Knoops om (oud)ministers als Mark Rutte, Ronald Plasterk en Ivo Opstelten te horen, werd afgewezen. 

Wel worden op verzoek van de verdediging de hoogleraren in rechtswetenschap Tom Zwart en Afshin Ellian gevraagd om onderzoek te doen naar de uitleg van het begrip ‘ras’ in het Europees mensenrechtenverdrag en het begrip ‘maatschappelijk debat’. Het hof vraagt daarnaast zelf aan een deskundige om het begrip 'vrijheid van meningsuiting' verder uit te werken. 

Schuldig

Wilders staat terecht voor zijn uitspraken in 2014 op een partijbijeenkomst van de PVV. Hij vroeg de zaal of ze meer of minder Marokkanen wilden, waarna het publiek scandeerde: minder, minder, minder. De PVV-voorman werd eerder bij de rechtbank schuldig bevonden aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Maar hij kreeg geen straf. 

Zowel Wilders als het OM ging in hoger beroep. De inhoudelijke behandeling daarvan start op 17 mei volgend jaar. 

Via Twitter liet de PVV-voorman weten niet blij te zijn met de beslissingen van het hof over zijn onderzoeksverzoeken. Hij zegt, net als tijdens de zitting twee weken geleden, te twijfelen aan de onafhankelijkheid van de rechters.

Lees ook: Wilders blijft erbij: zijn vervolging is politiek

Lees ook: Ook Wilders moet zich aan de wet houden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden