Aangetaste levers en longen op sterk water

Bij de ingang hangt een spiegel en de vraag: 'Bent u een gebruiker?' Op de tentoonstelling 'Drugs, je lust of je leven', vanaf vandaag in het Noordbrabants Natuurmuseum in Tilburg, kom je jezelf meteen tegen. Eindelijk eens een andere manier om te zien (en te ruiken) wat er op drugsgebied te koop is dan folders, tv-spotjes of voorlichting op school.

De expositie, in samenwerking met het Nederlands Politie Museum (Apeldoorn) toont paddo's, smart drugs, bolletjes bruin en wit, hasj en marihuana, maar ook koffie, bier en sigaretten, de scene en de criminaliteit eromheen, kortom genotmiddelen en drugs in de ruimste zin van het woord. De drugs, bij elkaar toch wel voor enkele duizenden guldens, liggen uitgestald achter kogelvrij glas. Buiten de openingstijden van het museum worden ze opgeslagen in een kluis.

Al voor de opening deed de tentoonstelling, speciaal bedoeld voor 12- tot en met 18-jarigen, stof opwaaien. De uitnodiging was namelijk voor de gein verpakt in een hasj-zakje waarin ook twee pillen met een onbestemde kleur waren meegestuurd. Het ging slechts om pepermuntjes, maar “we hebben veel verontruste telefoontjes gekregen”, zegt museumdirecteur Frans Ellenbroek. “Tot uit Geleen aan toe vroegen mensen of ze de pilletjes moesten weggooien of opeten.”

Alleen al door dit soort reacties lijkt de tentoonstelling, die de algemene onbekendheid met drugs en de cultuur eromheen beoogt te doorbreken, meer dan gerechtvaardigd. De vraag is: voor wie? Het museum wil best erkennen dat de expositie even goed, of misschien wel beter, op 50-plussers had kunnen mikken, want die weten minder van drugs af dan de jeugd. Geen wonder dat bij de opbouw van de expo jongeren om advies is gevraagd. Het resultaat is onder meer een fraai nagebouwd xtc-lab en een impressie van een house-party.

Als we de tentoonstellingsruimte binnengaan, zien we dat drugs niet van vandaag of gisteren zijn. Inca's kauwden 5000 jaar geleden al op coca-bladeren, in het Verre Oosten worden al geruime tijd waterpijpen gerookt. In Lapland 'scoren' ze vliegenzwammen, Kelten en Vikingen brouwden hun eigen bier en de Azteken genoten van de peyote: een geestverruimende kleine cactus. Zonder stekels. De meest uiteenlopende middelen en planten hebben elk zo hun eigen, soms schadelijke, werking op het lichaam. Wie niet weet wat roken en drinken kunnen aanrichten, moet maar eens goed naar de tentoongestelde levers en longen op sterk water kijken.

Vrijwel alle moderne drugs zijn echt te zien, net als de vaak slimme manieren waarop ze worden binnengesmokkeld, bijvoorbeeld in een schoenzool of omgesmolten kaars. We zien verder nog een nagebouwde hennepkwekerij en spelen het 'snuffelspel heroïne': open een luikje en geef aan wat je ruikt. Bij elk goed antwoord blaft de hasjhond. 'Drugs, je lust of je leven' wil niet alleen maar waarschuwen, maar zeker ook geen reclame maken. Hoe je een joint moet draaien, leer je er niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden