Weblog

Aandelen Eneco: verkopen of niet?

VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra (\N) Beeld
VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra (\N)

Vandaag had ik wethouder Pieter van de Stadt van de gemeente Heemstede op bezoek. Zijn gemeente is één van de aandeelhouders van Eneco en de grote vraag is of ze de aandelen van dit energiebedrijf moeten verkopen.

Halbe Zijlstra (VVD)

Er woedt een felle discussie na de aankondiging dat Essent zal worden verkocht aan het Duitse energiebedrijf RWE. Veel mensen willen dat de Nederlandse energiebedrijven in overheidshanden blijven en niet verkocht worden aan buitenlandse bedrijven. Energie is een belangrijke levensbehoefte en mag dus niet in buitenlandse handen vallen wordt dan vaak gezegd.

Dat is eigenlijk een heel gek argument, want onze allereerste levensbehoefte voedsel is helemaal niet in overheidshanden en in veel gevallen zelfs in buitenlandse handen. Toch is dit geen enkel probleem voor de gemiddelde Nederlander.

Ook wordt regelmatig gewezen op het gevaar dat buitenlandse bedrijven de vraag in eigen land zullen voortrekken en Nederland dan in het donker achterblijft. Ook die redenering klopt niet. Ten eerste wordt nu al de helft van de elektriciteit in Nederland opgewekt door buitenlandse bedrijven en daar heb ik nog nooit een klacht over gehoord. Zoals een reclame zegt: “Stroom is gewoon stroom”, het maakt dus niet uit wie het heeft opgewekt. Daarnaast is stroom slechts over beperkte afstand te vervoeren, wat betekent dat in Nederland opgewekte stroom helemaal niet gebruikt kan worden om een probleem in bijvoorbeeld Italië op te lossen.

Moet de gemeente Heemstede dan de aandelen Eneco dus maar verkopen? Nee, dat is geen automatisme. Ze moeten zich echter wel afvragen wat de toekomst van Eneco is in een Europese energiemarkt. Is Eneco opgewassen tegen bedrijven als RWE, Eon en EdF, die tientallen keren groter zijn? Kan een bedrijf als Eneco overleven zonder eigen energiecentrales? Eneco heeft namelijk alleen maar een windpark en geen elektriciteitscentrales. Zij koopt bijna al haar stroom in van centrales van concurrerende partijen.

Dat is niet zo’n gezonde situatie en dus moeten aandeelhouders zoals Heemstede zich afvragen of ze de strijd met de energiegiganten van Europa echt wel aankunnen. Mijn inschatting is dat Eneco die strijd niet zal overleven en zal worden weggeconcurreerd. Dat zal betekenen dat de druiven voor de inwoners van Heemstede en andere gemeenten erg zuur zullen zijn. Zij zullen het verlies aan inkomsten waarschijnlijk via lokale belastingen moeten goedmaken.

Als Eneco niet wordt verkocht, dan nemen de lokale aandeelhouders grote risico’s. Naar mijn mening moeten overheden dergelijke risico’s niet willen nemen. Doen ze dat wel, dan moeten ze over een paar jaar niet bij de VVD aankloppen. Wij hebben ze bij dezen namelijk gewaarschuwd voor de gevaren!

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden