Techbedrijf Apple heeft een app voor demonstranten in Hongkong uit de App Store gehaald na kritiek van de Chinese overheid.

Protest Hongkong

Aandeelhouders: Apple moet niet toegeven aan de Chinese censuur

Techbedrijf Apple heeft een app voor demonstranten in Hongkong uit de App Store gehaald na kritiek van de Chinese overheid.Beeld EPA

Een grote groep aandeelhouders van Apple wil precies weten hoe het bedrijf met censuur omgaat.

In de geest van de beroemde reclameslogan ‘Think Different’ moet Apple andersdenkenden beter gaan beschermen. Dat vinden veel aandeelhouders van het technologiebedrijf. Apple moet volgens hen opkomen voor de vrijheid van meningsuiting en jaarlijks rapporteren hoe het bijvoorbeeld reageert op de censuureisen van de Chinese overheid. 

Tijdens de aandeelhoudersvergadering van woensdag in het Amerikaanse Cupertino steunde 40 procent van de aandeelhouders een voorstel waarin Apple wordt aangespoord om het ‘inadequate’ mensenrechtenbeleid aan te scherpen. Dit voorstel was ingediend door SumOfUs, een internationale mensenrechtenorganisatie die ook in Den Haag actief is.

Een meerderheid kwam er dus niet, maar dat 40 procent van de aandeelhouders vóór stemde, is een duidelijk signaal van onvrede. Vergelijkbare voorstellen in 2016 en 2018 kregen de steun van minder dan 10 procent van de aandeelhouders. SumOfUs wijst onder meer op de onderdrukking en surveillance van Oeigoeren en Tibetanen, en op de grootschalige demonstraties voor meer democratie in Hongkong.

Waarom verraadt Apple de gevoelens van het Chinese volk?

Apple kreeg kritiek nadat het in oktober een app voor demonstranten had verwijderd uit de App Store. Deze app HKmap.live toonde op een kaart de politie, demonstranten en wegblokkades in Hongkong. Het Chinese staatsmedium People’s Daily vroeg zich af waarom Apple relschoppers steunt en de gevoelens van het Chinese volk verraadt.

Enkele dagen na die kritiek haalde Apple de app uit de App Store. Als reden noemde Apple dat de app overheidsdiensten en bewoners in Hongkong in gevaar bracht, wat in strijd was met lokale wetgeving. Over de achtergrond van de demonstraties zweeg topman Tim Cook. Diezelfde maand haalde Apple een nieuws-app van het internationale medium Quartz uit de Chinese App Store: Quartz schreef namelijk over de protesten in Hongkong.

Al langer krijgt Apple kritiek op activiteiten in China. In 2017 verwijderde het bedrijf bijvoorbeeld alle VPN-toepassingen uit de Chinese App Store. Met zo’n virtueel privénetwerk is het mogelijk om de Chinese censuur te omzeilen. Ook worden apps over Tibet of de dalai lama geblokkeerd in de Chinese App Store.

Als Apple te kritisch is, kan dat omzet kosten in China, dat goed is voor zo’n 20 procent van de verkopen. Bovendien speelt China een sleutelrol bij de productie van Apple-apparatuur, zoals iPhones. Aandeelhouders letten ook op de reputatie van het bedrijf. Als mensenrechtenschendingen in de publiciteit komen, is dat ook slecht voor de waarde van hun aandelen.

Apple zegt zich aan de wet te houden in landen waar het actief is

Apple heeft geprobeerd om de stemming over het mensenrechtenbeleid te voorkomen, met als argument dat een vergelijkbare resolutie al eerder is voorgelegd. De Amerikaanse beurswaakhond SEC ging daar niet in mee. Apple zegt zich aan de wet te houden in landen waar het actief is, en daarnaast het gesprek aan te gaan met overheden over gevoelige kwesties. Volgens SumOfUs heeft dat overleg in China weinig opgeleverd en is de repressie het afgelopen decennium juist erger geworden.

Wat de productieketen van Apple betreft, deelt SumOfUs overigens een compliment uit. Apple heeft de slechte arbeidsomstandigheden in de fabrieken van leverancier Foxconn aangepakt en moderne slavernij zo veel mogelijk uitgebannen. Daarvoor kreeg Apple in 2018 de ‘Stop Slavery Award’ van de Thomson Reuters Foundation.

Lees ook:

China is boos op de Amerikaanse basketbalbond

Het Amerikaanse basketbal kan geen goed meer doen in China sinds een manager van een Amerikaans basketbalteam de demonstranten in Hongkong steunde. De National Basketball Association (NBA) dreigt veel fans en veel geld te verliezen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden