Aandeelhouder wint paperclipgevecht

De 'monddode' aandeelhouder heeft deze week alsnog zijn stem laten gelden. De fusie van kantoorinrichters Samas en Ahrend is onder druk van de markt de nek omgedraaid, zo werd gisteren bekend. En twee dagen eerder zagen vastgoedfondsen Uni-Invest en VastNed hun samengaan strandden door tegenstand van hun financiële achterban.

En dat is toch nog een beetje goed nieuws voor aandeelhouders in Nederland. Want onlangs kwam het Belgische onderzoeksbureau Deminor nog naar buiten met de sombere conclusie dat het droevig gesteld is met de zeggenschap van aandeelhouders bij Nederlandse bedrijven. De veertig aanbevelingen die de commissie-Peters in 1997 deed voor goed ondernemingsbestuur (corporate governance), bleken min of meer al weer in vergetelheid te zijn geraakt. Niettemin geven de uitkomsten van affaires rond de kantoorinrichters en de vastgoedfondsen de voorvechters van meer aandelhoudersinvloed nieuwe hoop. Woensdag mochten aandeelhouders van VastNed stemmen over een fusie met Uni-Invest: zij zeiden nee omdat de afkoopsom van Uni-Investbaas R. van Homburg te hoog werd bevonden. Hij zou 154 miljoen euro vangen voor het opgeven van zijn controle over Uni-Invest.

De zaak van de kantoorinrichters was complexer. In september maakten Samas en Ahrend hun fusie wereldkundig. Beide leidden tot dan een vrijwel anoniem bestaan op de Amsterdamse effectenbeurs. Het 'moetje' werd in de financiële wereld niet met gejuich ontvangen.

Een andere concurrent, Buhrmann, zag zijn kans. Het handelhuis in kantoorbenodigheden lanceerde een hoger bod op de combinatie. Buhrmann liet ook meteen weten alleen uit te zijn hun handelsactiviteiten (pennen, paperclips etc.); de kantoormeubelfabrieken zouden meteen weer worden doorverkocht. Ahrend en Samas, waar eerder genoemde J. Peters toevallig president-commissaris is, kwamen vervolgens met extra beschermingsconstructies op de proppen. Zo moest worden voorkomen dat Buhrmann ook maar een greintje zeggenschap zou krijgen in de bedrijven. De aandeelhouders -eigenlijk certificaathouders zonder stemrecht- werden nog eens extra de mond gesnoerd.

Ondertussen had zich ook nog Stonehaven in de strijd gemengd. Deze investeerder, een gelegenheidcombinatie van Egeria en Hal, overtrof Buhrmann's bod op Ahrend. Stonehaven haalde binnen de korste keren meer dan driekwart van de certificaten binnen. En daarmee had dus ook de Ahrend-aandeelhouder zijn zich tegen de fusie met Samas uitgesproken. Het Ahrendbestuur deed net alsof zijn neus bloedde en wees het bod van Stonehaven af.

Gisteren bleek dat het bestuur van Samas meer gevoel heeft voor de werkelijke verhoudingen in de financiële arena, waar verering van aandeelhouderswaarde tegenwoordig hoogtij viert. Door inmenging van Stonehaven kon de fusie nooit meer slagen, zo moeten de Samas-bestuurders zich hebben gerealiseerd. Samas maakte bekend zijn handelactiviteiten te verkopen voor 320 euro aan Buhrmann. De fusie met Ahrend is van de baan. Zo heeft Buhrmann toch nog gedeeltelijk zijn zin gekregen.

Gisteren liet bestuursvoorzitter J. Koenders van Ahrend alsnog weten dat hij zijn aandeelhouders niet zo maar kan negeren.

,,Ik ben niet ongelukkig met het bod'', zo zei hij onverwachts, maar veelbetekenend over het bod van Stonehaven. En zo heeft de Angelsaksische bedrijfscultuur, waarbinnen de aandeelhouder centraal staat, deze week weer een beetje terrein gewonnen in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden