Aandeelhouder Generale Bank is lachende derde

AMSTERDAM - Als de Generale Bank moet worden overgenomen, dan liever door Fortis en niet door ABN Amro. Dat heeft de top van de Generale Bank besloten. Zowel Fortis als ABN Amro hebben voor de Belgen de charme van een rol prikkeldraad, maar hoe meer ze tegen elkaar opbieden, hoe beter.

Volgens ABN Amro-topman J. Kalff keek de topman van de Generale Bank, F. Chaffart, 'blij' toen hij hem vorige week vertelde van zijn bod. Maar een blij gezicht blijkt geen garantie te zijn voor een positief advies aan de Belgische financiële toezichthouder, de Commissie voor het bank- en financiewezen. Een stemming bij de Generale Bank deed de balans vrijdagavond doorslaan naar Fortis. Alle commissarissen, op één na, geven de voorkeur aan het bod van Fortis. De zes directieleden hebben nog reserves.

Met het advies van de Generale Bank heeft Fortis in psychologisch opzicht een slag gewonnen. Als Belgisch-Nederlands concern is het in België ook niet bijster sympathiek bevonden bedrijf nog altijd minder on-Belgisch dan rivaal ABN Amro. Bovendien biedt Fortis de Belgen met een zorgvuldig uitgewerkt plan uitzicht op de zo gewenste 'grote Belgische bank'. En de golf van ontslagen die Fortis heeft aangekondigd als er Belgische filialen van de Generale Bank en de ASLK-bank samengaan, getuigt in Belgische ogen meer van eerlijkheid dan van zakelijke arrogantie.

Vooral de Franstalige haute finance is tegen ABN Amro. Meer dan zijn collega H. Bartelds van Fortis bereidde Kalff zich voor op mogelijk problematische cultuurverschillen met de Belgen, maar toch ontkomt zijn charme-offensief niet aan een sfeer van opdringerigheid. Zo viel het verzoek van de bank-top voor een audiëntie bij de Belgische koning Albert slecht. Het hof nodigt uit, niet omgekeerd, is de opvatting. Het Vlaamse parlement geeft de bank meer krediet, zo blijkt uit de geërgerde reactie van de Vlaamse premier Luc van den Brande op het Waalse verzet. De premier herinnert aan het mislukte samengaan van de vliegtuigmaatschappijen KLM en Sabena, volgens hem het zoveelste voorbeeld van de halsstarrige houding waarmee België zichzelf regelmatig uit de markt prijst.

Maar de beslissing ligt bij de aandeelhouders, en die dreigde ABN Amro om financiële redenen te verliezen. De koers van het aandeel ABN Amro daalde in de afgelopen week zo ver dat het bod, negentien aandelen ABN Amro plus ruim 450 gulden per aandeel, meekelderde. Om te voorkomen dat het bod door verder koersverlies nog verder daalt, geeft de bank een koersgarantie. Daalt de waarde van het aandeel ABN Amro tot onder de 52 gulden, de koers op de dag dat de bank het bod bekend maakte, dan past ABN Amro maximaal drie gulden bij.

Fortis reageert smalend op de geste van zijn rivaal. “Ze hebben blijkbaar geen vertrouwen in de koers van hun aandeel”, aldus een woordvoerder. Maar de belofte van ABN Amro kan Fortis onmogelijk koud laten. De Generale Bank stelt namelijk als voorwaarde voor zijn loyaliteit dat Fortis zijn bod verhoogt tot dat van ABN Amro. De aandeelhouder is de lachende derde. Zijn stukken worden alleen maar duurder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden