Aandeelhouder gaat boven alles bij Fortis

BRUSSEL - Ondanks een winstdaling van tachtig procent keert Fortis de aandeelhouders het volle pond uit. Ondertussen gaat de Nederlands-Belgische bank-verzekeraar door met het sluiten van kantoren en het snijden in de werkgelegenheid. De dividenduitkering van ruim een miljard euro brengt met zich mee dat Fortis voorzichtiger moet worden met het verlenen van krediet.

,,We geven de aandeelhouders wat ze verdienen. We hebben het beloofd en we kunnen het betalen'', zei Fortis-topman Anton van Rossum gisteren in Brussel over het handhaven van dividend van 88 cent. Maar Fortis moet ondertussen wel veel doen om financieel sterk genoeg te blijven. Volgens Gilbert Mittler, de eerste financiële man, is meer voorzichtigheid bij het verlenen van krediet geboden, net als het verder terugbrengen van de kosten.

Fortis gaat daarom door met het snijden in de banen en in het kantorennetwerk. Vorig jaar sloot het concern 350 kantoren, waarvan het grootste deel in België en 69 in Nederland. Het aantal werknemers daalde met 2500. Voor dit jaar voorziet Van Rossum sluiting van nog eens ruim driehonderd kantoren en een reductie van meer dan duizend banen.

Herman Verwilst, in de raad van bestuuur verantwoordelijk voor het personeelsbeleid, ontkende dat Fortis eenzijdig het aandeelhoudersbelang dient. ,,Zij hebben ook pijn geleden, door de lagere beurskoers.'' De werknemers hebben volgens hem begrip voor het beleid. ,,Zij weten dat de aandeelhouders belangrijk zijn. Bovendien vallen er geen gedwongen ontslagen.''

Voor beleggers kwam het handhaven van het dividend als een aangename verrassing, na speculaties van analisten dat Fortis deze keer niet contant zou uitkeren. De beurskoers, die het afgelopen jaar al fors daalde, zakte daarop verder in. Gisteren herstelde de koers fors.

De nettowinst van Fortis daalde met maar liefst tachtig procent door een forse afschrijving op het aandelenbezit van de verzekeringstak (onder meer Amev en Stad Rotterdam). Enkele maanden geleden meldde Fortis al dat de aandelenportefeuille voor het eerst minder waard was dan het bedrag waarvoor zij is gekocht. het boekt nu 1,8 miljard af op de portefeuille en dat gaat direct ten koste van de winst. ,,Het jaar 2001 was al moeilijk, 2002 was héél moeilijk'', aldus Van Rossum.

Afgezien van de herwaardering van de aandelenportefeuille behaalde Fortis een beter resultaat dan ooit. Het netto bedrijfsresultaat steeg met drie procent naar 1,9 miljard euro. Vooral de bankzaken gingen goed, dankzij een forse reductie van de kosten. Het resultaat van de verzekeringen daalde met tien procent. Van Rossum wilde geen verwachting uitspreken: ,,Zoveel onzekerheid hebben we nog nooit gezien.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden