Aandeelhouder Elliot stookt onder Akzo

Medewerkers van Akzo voor het begin van de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders in Amsterdam. Beeld ANP

Het was een paar dagen stil rond AkzoNobel, maar vandaag laaide het vuur in de overnamestrijd om het Nederlandse verf- en chemieconcern weer op. 

Natuurlijk pookte Elliott, het investeringsfonds dat wil dat AkzoNobel zich laat overnemen door zijn Amerikaanse belager PPG, het vuurtje op. Elliott’s nieuwste boodschap? Niet alleen Akzo’s aandeelhouders, maar ook Akzo’s 46.000 werknemers zijn gebaat bij een overname door PPG.

Elliott, dat sinds december 2016 aandeelhouder is van AkzoNobel, hamert er al weken op dat het Akzo-bestuur moet gaan praten met PPG. Volgens Elliott is het bod van PPG zeer aantrekkelijk en geeft het geen pas dat Akzo elk contact met PPG categorisch weigert. Een aantal grootaandeelhouders heeft die eis publiekelijk ondersteund.

Tot nu toe benadrukte Elliott vooral het belang van die aandeelhouders. PPG heeft drie biedingen gedaan en is nu bereid bijna 27 miljard euro voor AkzoNobel neer te leggen. Per aandeel is dat 96,75 euro.

Dat is veel meer dan de koers die vóór het eerste bod op de beursborden stond (64 euro) en beduidend meer dan de koers van de laatste weken (circa 79 euro). Die laatste koers kwam tot stand, nadat bestuursvoorzitter Ton Büchner plannen had geopenbaard om Akzo’s winst te vergroten en zijn aandeelhouders extra te fêteren. Volgens Büchner kan AkzoNobel op eigen kracht een koers van 96,75 op de borden krijgen.

Vandaag tapte Elliott uit een ander vaatje. AkzoNobel mag graag benadrukken dat PPG zich bekommert om zijn winst en aandeelhouders terwijl Akzo ook oog heeft voor zijn werknemers, klanten, Nederland, de maatschappij in het algemeen en het milieu. Elliott bestrijdt dat nu.

Volgens de investeerder is AkzoNobel niet Hollands: het haalt 95 procent van zijn omzet in het buitenland; 93 procent van zijn aandeelhouders en 89 procent van de employees komen daar ook vandaan.

Werknemers

Werknemers zijn bij AkzoNobel niet goed af, betoogt Elliott. Het personeelsbestand is sinds 2009 met bijna 12.000 gedaald – terwijl het bij PPG steeg . Bovendien zijn Akzo’s relaties met de vakbonden, mede door een serie reorganisaties, lang niet altijd goed geweest, aldus Elliott in een lang persbericht. Dat de vakbonden tegen een overname zijn, blijft onvermeld. Dat PPG’s personeelsbestand steeg door een serie overnames – en dat daarbij ook banen sneuvelden – verzweeg Elliot. En dat Akzo worstelde met de crisis én de gevolgen van de veel te dure overname van ICI eveneens.

Elliott betoogt dat Akzo’s werknemers meer risico’s lopen als Akzo zelfstandig verder gaat dan als het wordt overgenomen. Die conclusie baseert Elliott op een onderzoek dat het zelf heeft laten uitvoeren door ChemQuest, een consultancy-firma. De onderzoekers zijn volgens Elliott ‘onafhankelijk’ te werk gegaan.

In het onwaarschijnlijke geval dat de economie én een zelfstandig AkzoNobel slecht draaien, staan er bijna 12.000 banen bij Akzo op de tocht, meldt ChemQuest. Verlopen de zaken heel matig, dan lopen 6404 mensen kans hun baan te verliezen. Draaien de zaken bij het zelfstandige Akzo goed, dan leiden reorganisaties toch tot een verlies van 2314 banen, stelt ChemQuest.

En als PPG AkzoNobel overneemt? Dan kost dat ‘slechts’ 1432 banen en komen er meer banen bij dan als Akzo zelfstandig blijft. In andere woorden: een overname door PPG kan niet fout gaat. AkzoNobel liet weten dat het zich niet kan vinden in ChemQuests rekenwerk. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden