Update

Aandeel Twitter op laagste punt sinds introductie

De beursgang van Twitter op de NYSE. Beeld REUTERS
De beursgang van Twitter op de NYSE.Beeld REUTERS

De aandelen van Twitter zijn in een vrije val geraakt nadat investeerders en werknemers voor het eerst sinds de beursgang hun belangen mochten verkopen. Het aandeel zit met 33 dollar op het laagste punt sinds de introductie.

Heleen van Lier

Vanmorgen (lokale tijd) verliep de 'lockup'-periode die de eerste aandeelhouders belemmert hun aandelen van de hand te doen. Het gaat om 489 miljoen aandelen, ongeveer 83 procent van de uitstaande aandelen. Enkele belangrijke aandeelhouders, waaronder de oprichters van Twitter, hadden toegezegd dat ze niet van plan waren om hun aandelen te verkopen, om een koersval te voorkomen. Desondanks daalden de aandelen in de eerste 20 minuten met ruim 10 procent.

Hype
De beursgang van Twitter op 7 november vorig jaar was een van de meest gehypte IPO's op Wall Street. Investeerders leken in de rij te staan voor een aandeel in het hippe technologiebedrijf. De introductiekoers van Twitter zou in eerste instantie tussen de 17 en 20 dollar gaan bedragen, maar kwam uiteindelijk te liggen op 26 dollar (ruim 19 euro) nadat de koers omhoog werd gestuwd omdat de vraag het aanbod overtreft. Met de uitgifte van de 70 miljoen aandelen werd de beursgang gewaardeerd op 1,82 miljard dollar.

Het aandeel van het sociale netwerk sloot op de openingsdag op 44,90 dollar, waarmee de beursgang van Twitter veel succesvoller was dan die van Facebook. In december piekte het aandeel op zo'n 70 dollar. Daarna keerde het tij voor Twitter. Sinds begin dit jaar is het aandeel Twitter een van de zwakste aandelen op Wall Street. De koers ging in februari fors onderuit nadat het bedrijf voor het eerst sinds zijn beursgang kwartaalcijfers publiceerde. Het aandeel verloor toen 24 procent van zijn waarde.

De beleggers keken niet op van de drastisch oplopende verliezen - van 8,7 miljoen dollar (6,4 miljoen euro) aan het einde van 2012 naar 511 miljoen dollar in de laatste drie maanden van vorig jaar. Die kosten worden noodzakelijk geacht voor de uitbouw van het netwerk. Ze schrokken wel van het bericht dat de toestroom van nieuwe gebruikers ondanks die investeringen elk kwartaal daalt. Eind maart 2013 noteerde Twitter nog een groei van 10 procent. In december kwam er nog maar 3,8 procent meer gebruikers bij. Twitter zei hierop maatregelen te hebben genomen om het tij te keren.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
null Beeld afp
Beeld afp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden