Aandeel Snap schiet omhoog en keldert weer net zo hard

koers | De opgang en daling van het aandeel Snap, moederbedrijf van de app Snapchat, doet denken aan de internethype op de beurs rond het jaar 2000.

Veel investeerders zullen zich nog wel eens achter hun oren krabben na aankoop van het aandeel Snap. Op de eerste handelsdag, vorige week donderdag, steeg het aandeel met 44 procent, de dag erna nog eens met 10 procent. Maar na het weekeinde sloeg de twijfel toe en verdampte de beurswaarde van Snap met de snelheid van een foto die in Snapchat komt en gaat.

Bij de beursgang vorige week donderdag had Snap een introductiekoers van 17 dollar. Deze steeg al snel tot een top van ruim 27 dollar, maar daalde de afgelopen dagen en schommelt nu zo'n 25 procent lager. De verwachtingen is dat die daling doorzet. Volgens beursanalist Jos Versteeg van vermogensbeheerder Theodoor Gilissen lijkt de timing van de beursgang voor een groot deel te hebben meegespeeld bij het enthousiasme van vorige week donderdag. "De beursgang had alles mee, de markt was op haar hoogtepunt en er was al lang niet zo'n grote beursgang geweest. Met succesvolle voorbeelden als Facebook en Alphabet, het moederbedrijf van Google, lijkt het erop dat beleggers bang waren om iets missen, ondanks dat er wel degelijk negatieve signalen rondom Snap waren."

Die vrees om de grote slag te missen resulteerde in een koersstijging van 44 procent op één dag, iets waar Versteeg van stond te kijken. "Dit was ouderwets, het deed me denken aan de internethype." De analist zag een gelijkenis met de snelgroeiende internetbedrijven rond het jaar 2000, die daarna als een zeepbel uiteenspatten. Maar aan een verdere vergelijking met die periode wil Versteeg niet. "Het gebrek aan winst maakt Snap kwetsbaar, dat zie je ook bij Twitter. In dat opzicht doen bijvoorbeeld Facebook en Google het gewoon goed. Snap is hét voorbeeld van een unicorn: een onderneming net als taxibedrijf Uber met veel opgeklopte waarde."

Niet alleen Snap heeft het deze week zwaar op de beurs, ook het aandeel GoPro, bekend van de kleine waterdichte cameraatjes, zakte naar een dieptepunt. Het aandeel GoPro sloot gisteren onder de acht euro terwijl datzelfde aandeel in 2014, het jaar van de beursgang, nog voor maximaal 94 euro werd verhandeld.

De verwachting is dat het komende jaar veel relatief jonge, onbekende techbedrijven de gang naar de beurs maken en ook Uber wordt al langer aan een beursgang gelinkt. Versteeg ziet investeringskansen in dit genre bedrijven, zij het met mate. "Je moet iedere onderneming individueel beoordelen en het kaf van het koren scheiden. Een groeipatroon blijft bij deze bedrijven lastig te analyseren want ook Snapchat kan met een briljant idee komen waardoor de koers weer stijgt. "

Versteeg geeft bedrijven met beursambities nog wel een gratis advies: wacht nog even. "Het sentiment is na vorige week ongunstig, mede door de verwachting dat in Amerika de rente omhooggaat. Dat kan investeerders tegenhouden. Misschien is Snap daarom wel te vroeg naar de beurs gegaan, hoe gek dat ook klinkt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden