Aandacht voor milieu brokkelt af

Waarover maken mensen zich druk in deze tijd? De crisis, de crisis en nog eens de crisis. In elk geval minder om het milieu, zo blijkt. Het Effect van de film van Al Gore verdampt snel.

De economische crisis verdringt de zorgen om het milieu. De constante belangstelling die er de afgelopen tien jaar voor het milieu was, is vorig jaar opvallend afgenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction.

Sinds het najaar van 2008 heeft de interesse in en de zorg om het milieu ineens een flinke duikeling gemaakt. Van 1998 tot 2007 maakte gemiddeld 85 procent van de bevolking zich zorgen over de schade die mensen aan de aarde toebrengen. In het najaar van 2008 was dat gezakt naar 74 procent.

De daling is zichtbaar bij alle doelgroepen van de Mentality Monitor, die sinds 1997 jaarlijks wordt uitgevoerd. In totaal werden 1250 Nederlanders ondervraagd.

Vooral jongeren bekommeren zich steeds minder om het milieu. Dat blijkt onder andere uit de reactie op de stelling ’Ik probeer zo milieubewust mogelijk te leven’. Daarop antwoordde in 2006 nog 80 procent van alle ondervraagden positief. Twee jaar later was dat met 4 procent gedaald. Maar bij jongeren van 15 tot 34 jaar bedroeg de daling 7 procent: van 68 naar 61.

De opleving van de belangstelling voor het milieu in de afgelopen jaren, hield sterk verband met de aandacht van politiek en media voor Al Gore’s film ’An Inconvenient Truth’. „Dat was in 2006, toen het nog goed ging met de economie. Nu heeft de economische crisis de aandacht van mensen. Daarbij is een mogelijke verklaring dat mensen denken dat ze als individu weinig invloed hebben op het milieu en het klimaat”, zegt Martijn Lampert van Motivaction.

De enigen die zich onveranderd zorgen blijven maken over het milieu zijn de mensen die Motivaction ’postmaterialisten’ noemt.

Lampert: „Dat zijn maatschappijkritische idealisten die stelling nemen tegen sociaal onrecht en opkomen voor het milieu. Maar dat is 10 procent van de totale bevolking.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden