Aandacht is de motor van alles Frans van Deursen

In De Tegel vertellen bekende en minder bekende mensen over hun levensmotto.

Bent u iemand die regelmatig met levenswijsheden strooit?

"Nee, daar ben ik niet zo van. Dus moest ik erover nadenken en dat is ook wel weer leerzaam. Vroeger bij ons thuis klonken ook nooit spreuken. Om gevoelskwesties werd sowieso heen gelopen, niemand stond stil bij wat echt belangrijk was. Doe maar gewoon, daar kwam het op neer. Als jongste van zes kinderen kwam ik qua aandacht achterin de rij. Waarmee we meteen bij de verklaring zijn waarom ik tot dit motto ben gekomen. Ergens geen aandacht aan geven, dat kun je niet ongestraft blijven doen. Dat gaat op voor bijna alles in het leven."

undefined

Zoals?

"Verwaarloos een wond en hij gaat ontsteken, vergeet je talent en het verkruimelt, en als je je huwelijk verslonst zal de liefde er ook niet beter op worden. Vrijen zonder aandacht is louter gewrijf van lijven. Alles komt tot grote hoogte als je het onderhoudt."

undefined

Maar ja, zie dat maar eens vol te houden.

"Aandacht geven is een van de lastigste dingen om te blijven doen, mij lukt het ook niet altijd. Maar ik probeer mij er wel altijd van bewust te zijn hoe belangrijk het is. Want je ziet het overal in terug, ook in de politiek. Als je mensen geen aandacht geeft, voelen ze zich niet gehoord en heb je een probleem. Als je ze te veel aandacht geeft ook, trouwens. Alles wat groeit heeft twee kanten, dus ook een slechte. Dan krijg je Trump of Wilders."

undefined

U zingt nu in het theater liedjes op teksten van dichter Leo Vroman. Was hij een aandachtig dichter?

"Zijn werk was eerlijk gezegd aan mijn aandacht ontsnapt, het was echt een lacune. Tot Adriaan van Dis, net na de dood van Vroman in 2004, in 'De wereld draait door' het gedicht 'September' voorlas. Ik was direct verkocht. Dit kun je ook zingen, dacht ik. Ik heb zijn teksten door twaalf componisten op muziek laten zetten. Daar komt bij dat mijn vriendin, Mirjam van Hengel, Vromans biografe is - je zou kunnen zeggen dat wij elkaar via hem hebben leren kennen. 'Liefde is het enige', dicht Vroman in 'Voor wie dit leest'. Prachtig, toch? Die kan ook zo op een tegeltje."

Frans van Deursen (1962) is acteur, zanger en schrijver. Met Mirjam van Hengel en band trekt hij met het theaterconcert 'De Vogel in mijn Borst' (over leven, liefde en werk van Leo Vroman) t/m 28 maart door het land.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden