Aanbieden sport wordt stilaan plicht

IOC-voorzitter Rogge droomt van een wereld waarin meer jongeren bewegen in strijd tegen obesitas

Sport, van voorrecht naar recht! Dat was zaterdag het motto van de groots opgezette Sport Parade ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van NOC-NSF. In de loop van die lange geschiedenis verschoof de sport van voorrecht voor de elite naar recht voor iedereen. Al wordt een kentering gesignaleerd.

Dat gebeurde tijdens een van de honderd discussieforums waarin sport werd gekoppeld aan de thema's historie, wetenschap en innovatie, samenleving en onderwijs, gezondheid en vitaliteit en cultuur en amusement. Daarnaast was er eenzelfde aantal sportieve activiteiten en demonstraties op het uitgestrekte nationale sportcentrum.

Op het laatste nieuws van vlak voor het eeuwfeest, de overheid die de stekker uit een mogelijke olympische kandidatuur trok, werd nauwelijks ingegaan. De aangekondigde minister van volksgezondheid, welzijn en sport Edith Schippers liet zich excuseren. Zij had het volgens NOC-NSF-voorzitter André Bolhuis te druk met "zorgen voor de zorg en zorgen voor haar partij". In haar voorgelezen toespraak werd met geen woord gerept over Olympisch Plan 2028.

Kroonprins Willem Alexander, altijd een warm pleitbezorger geweest voor een olympische kandidatuur, wijdde er weinig woorden aan. "In het concept-regeerakkoord staat zwart op wit dat de regering wil bijdragen om de sport in ons land op olympisch niveau te krijgen. Daarbij waren de Olympische Spelen niet het doel, maar een middel. Laten we doorgaan ons streven waar te maken."

IOC-voorzitter Jacques Rogge, de voornaamste gast, omzeilde het onderwerp diplomatiek. "Ik ken de omstandigheden niet die hebben geleid tot dit besluit. Maar ik kan het begrijpen, we leven in een reële wereld, waarin crisis heerst. Daarbij heeft elk kabinet andere zorgen en verantwoordelijkheden."

Rogge waakte er voor om in dat licht de kandidatuur van Madrid (met Tokio en Istanbul) af te poeieren. "Dat zou dan morgen in Spanje met hoofdletters in alle kranten staan. Natuurlijk, een economische basis is nodig voor een kandidatuur. Maar de hoofdzaak voor ons vormen de atleten, hoe die worden behandeld."

Desgevraagd ging hij in op de dopingzaak Armstrong. "Die moet ons tot nederigheid brengen." 'Mister Clean' had er niet van opgekeken. "Het bevestigde elementen die reeds lang in de media werden gepubliceerd. Het is een zaak die al meer dan tien jaar loopt, maar helaas nooit kon worden bewezen. Dit moet ons aanzetten tot een nog hardere strijd tegen doping, waarbij we de overheden nodig hebben."

Rogge feliciteerde als IOC-voorzitter NOC-NSF met een geweldig eeuwfeest, "en als Belg kan ik jullie alleen maar benijden. Ondanks het barre weer zijn hier duizenden mensen op afgekomen, dit is een enorme promotie voor de sport. Het gaat goed met de Nederlandse sport, het is zeer ongewoon dat zo'n klein land op de Spelen twintig medailles wint."

Rogge zegt te dromen van een wereld waarin meer jongeren bewegen en waarbij de NOC's een grote rol spelen. Hij pleit voor een multidisciplinaire aanpak die bij ouders begint en waarbij goede lichamelijke opvoeding op scholen een belangrijke rol speelt.

"Het zal lang duren, maar het is broodnodig want obesitas wordt een groot maatschappelijk probleem. Er is een interessante studie in Canada verricht, waarbij bewezen is dat waar je een dollar investeert in sport, die driemaal wordt terugverdiend in sociale zekerheid en ziekteverzuim."

Sport is daarmee niet alleen een recht, het aanbieden ervan een plicht. Toch werd tijdens het seminar 'van elitesport naar volkssport' gewaarschuwd voor vervreemding van hedendaagse ontwikkelingen. Een terugkeer naar elitesport dreigt op sommige fronten.

"Sociale tegenstellingen spelen in de sport een belangrijke rol", aldus sporthistoricus Jurryt van de Vooren. "In de jaren twintig trok de elite zich terug toen de sport te volks werd. Nu trekken blanken zich terug omdat ze zich niet op hun gemak voelen in een gemengde club."

Oud-schaatser en commentator Martin Hersman signaleert dat wedstrijdschaatsen al elitair is geworden met de komst van overdekte hallen. In gebieden zonder hallen, tellen schaatsers niet meer mee.

Ook ziet Hersman onder de jeugd een tanende belangstelling voor sport. Jeugdhelden worden niet meer op het sportveld gevonden, maar in de populaire showprogramma's op televisie. "Sport moet inspelen op de wensen van kijkers en kinderen. In die tv-programma's is meteen duidelijk wie afvallers en winnaars zijn. Sport is 100 jaar geleden verzonnen en weinig veranderd. Het is vaak te ingewikkeld, het moet sneller, spectaculairder. Het gevaar van bonden is, dat er fans van hun eigen sport zitten die vasthouden aan verouderde waarden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden