Aanbevelingen VN voor rechten kind

genève – Kinderen mogen niet onder het volwassenenstrafrecht berecht worden. Ook de wachtlijsten in de jeugdzorg zijn onacceptabel, zo schrijft het VN-Kinderrechtencomité in een rapport dat gisteren is verschenen.

De VN maken zich zorgen over het toenemend aantal minderjarigen dat in Nederland in voorarrest zit. Ook is het comité ontevreden over kinderen die in hun eentje in vreemdelingendetentie zitten zonder dat ze een strafbaar feit hebben gepleegd, en over minderjarige asielzoekers die spoorloos verdwijnen. Het comité wijst er nog maar eens op dat alle kinderen – dus ook vreemdelingenkinderen – gelijke toegang tot zorg en voorzieningen horen te hebben. Over het ontbreken van een landelijke aanpak van kinderhandel en seksuele uitbuiting, zijn de rapporteurs evenmin te spreken.

Het comité is positiever over de aanpak van kindermishandeling, maar maakt zich wel zorgen over het grote aantal slachtoffers, jaarlijks meer dan 100.000 kinderen.

Volgens minister Rouvoet voor jeugd en gezin zijn de aanbevelingen rond het wegwerken van de wachtlijsten een steun in de rug van beleid dat al loopt. Hij gaat kijken hoe het verspreiden van kennis over het verdrag kan worden verbeterd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden