’Aan wispelturigheid hebben we niks’

Interim-bestuurder Leo Bedaux: 'Met de komende hervormingen heeft Bureau Jeugdzorg een baken nodig. Een ervaren bestuurder die stabiliteit biedt en een natuurlijke autoriteit uitstraalt.' (FOTO BRAM PETRAEUS) Beeld
Interim-bestuurder Leo Bedaux: 'Met de komende hervormingen heeft Bureau Jeugdzorg een baken nodig. Een ervaren bestuurder die stabiliteit biedt en een natuurlijke autoriteit uitstraalt.' (FOTO BRAM PETRAEUS)

Bureau Jeugdzorg Utrecht heeft een vacature voor een bestuurder. Interim-bestuurder Leo Bedaux vertelt wat zijn opvolger te wachten staat.

Waarom kan de regio Utrecht niet zonder uw Bureau Jeugdzorg?

„Ook hier zijn er kinderen die bedreigd worden in hun ontwikkeling door verwaarlozing, huiselijk geweld en seksueel misbruik. Wanneer de ouders niet in staat zijn hun verantwoordelijkheid te nemen, doen wij dat.”

Wat maakt het de moeite waard om bij dit bureau te werken?

„Ruim 500 medewerkers zetten zich hier intensief in voor jongeren. Sommigen staan onder ons toezicht, anderen zoeken vrijwillig hulp of komen via justitie bij ons terecht. Onder meer gezinsvoogden onderhouden contact met hun thuisbasis en schatten de risico’s in. Dat is soms lastig. Ik vind het mooi om leiding te geven aan een organisatie die ervoor zorgt dat zij hun werk goed kunnen doen. Daarnaast is de regio erg divers. Grote steden als Utrecht en Amersfoort kennen weer andere problemen dan gemeenten als De Bilt.”

U zoekt een opvolger. Welke sollicitatiebrieven legt u meteen opzij?

„Brieven van kandidaten die nooit een positie met eindverantwoordelijkheid hebben gehad. Dit is geen opstapfunctie. Bovendien moeten ze affiniteit met deze sector hebben. Brieven waaruit dit niet blijkt, gaan onherroepelijk terzijde.”

Hoeveel collega’s krijgt de nieuwe bestuurder en hoe gaan zij met elkaar om?

„Hij geeft leiding aan het zeskoppige managementteam en heeft intensief contact met andere zorginstellingen, gemeenten en de provincie, de financier. Ik vind dat een mooi en complex netwerk. Met een grote reorganisatie voor de deur, moet je er natuurlijk ook intern volop zijn. Demissionair minister Rouvoet heeft zijn testament nagelaten: de Bureaus Jeugdzorg gaan taken overdragen aan gemeentelijke Centra voor Jeugd en Gezin. De managers en ik praten openhartig over de toekomstige activiteiten van dit bureau. Dan gaat het over taken die we nog wel kunnen doen en waar we goed in zijn. Hoe gaan we dat aanpakken? Daar betrekken we ook de medewerkers bij, want het gaat om hun werk.”

Welke karaktereigenschap is onontbeerlijk voor deze functie?

„Met de komende hervormingen heeft Bureau Jeugdzorg een baken nodig. Een ervaren bestuurder die stabiliteit biedt en een natuurlijke autoriteit uitstraalt.”

Welke eigenschap kan hij of zij beter niet hebben?

„Aan wispelturigheid hebben we niks. We hebben afspraken gemaakt over onze toekomst. Mijn opvolger volgt die koers en geeft de medewerkers het gevoel dat de organisatie in goede handen is. Je bent eigenlijk vader en moeder van een groot gezin.”

De nieuwe bestuurder volgt u op. Wat wilt u hem of haar meegeven?

„Zet er voor minstens vijf jaar vol overgave je tanden in.”

Meer informatie over deze vacature in de personeelsadvertentie in dit katern.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden