Aan thuis bevallen zitten meer voordelen dan vrouwen denken

Vrouwen verdienen eerlijke voorlichting over de thuisbevalling. In recente stukken in de media werden vooral de nadelen van het bevallen in eigen huis benadrukt. Soms wordt er zelfs voor gepleit om alle vrouwen maar in het ziekenhuis te laten bevallen. Dat gaat ons te ver.

Een argument voor een ziekenhuisbevalling is dat vrouwen die thuis wilden bevallen en toch door verwezen worden naar het ziekenhuis, vaker een vacuümbevalling of keizersnee krijgen en vaker pijnstilling nodig hebben dan vrouwen die meteen in het ziekenhuis beginnen. En ze zijn ook vaker ontevreden. Wij vinden deze hogere risico’s niet gek. Je kunt vrouwen bij wie thuis een reden ontstaat om te verwijzen niet vergelijken met de hele groep vrouwen, met en zonder problemen, die in het ziekenhuis begint. Dat is appels met peren vergelijken.

En om de veiligheid hoef je thuis bevallen niet te laten. Uit recent onderzoek onder een half miljoen vrouwen blijkt dat een bevalling thuis plannen even veilig is als meteen naar het ziekenhuis gaan. In beide groepen kwam babysterfte even vaak en gelukkig heel weinig voor.

Een gegeven dat niet naar voren komt is dat vrouwen die thuis aan de baring beginnen veel meer kans op een spontane bevalling zonder infuus of operatie hebben, dan vrouwen die in het ziekenhuis beginnen. En als ze thuis bevallen zijn kijken ze met grotere tevredenheid terug op hun bevalling. Alleen als we ook dit aan vrouwen vertellen wordt het pas een eerlijk verhaal.

Ongeveer een kwart van de vrouwen die thuis aan de bevalling begint wordt tijdens de baring alsnog naar het ziekenhuis verwezen. Meestal is er tijd genoeg om met de eigen auto te gaan. Deze vrouwen gaan vaak ongeveer op hetzelfde moment naar het ziekenhuis als wanneer ze ervoor gekozen hadden om in het ziekenhuis te bevallen. Bijvoorbeeld als ze iets tegen de pijn willen of gebroken vliezen hebben en de weeën beginnen niet.

Soms is in een spoedsituatie transport per ambulance noodzakelijk. Op dit moment woont vrijwel iedereen in Nederland dicht genoeg bij een ziekenhuis om daar op tijd te komen. We moeten er wel voor waken dat dit zo blijft. In discussies over mogelijke fusies van ziekenhuizen moet het handhaven van de veiligheid van de thuisbevalling een belangrijk punt zijn. En niet alleen van de thuisbevalling. Vrouwen die een medische indicatie hebben en bij de gynaecoloog onder controle zijn, moeten het ziekenhuis ook op tijd kunnen halen als hun bevalling snel gaat. Nu al doen verloskundigen af en toe een thuisbevalling bij een vrouw die bij de gynaecoloog zou bevallen maar het ziekenhuis niet kon bereiken. Als we kleinere ziekenhuizen sluiten zal dit vaker gebeuren.

Eerlijke voorlichting betekent vrouwen zowel de voor- als nadelen vertellen over thuis bevallen. En in eerlijke discussie over het sluiten van ziekenhuizen moeten eveneens zowel de voor- als nadelen goed tegen elkaar afgewogen worden. Een benadering waarbij alleen de nadelen van de thuisbevalling en de voordelen van grote ziekenhuizen worden uitvergroot is te eenzijdig. Straks hebben vrouwen minder te kiezen, terwijl hun veiligheid en tevredenheid niet verbetert. En dat is niet in hun belang.

Dit stuk is mede geschreven door prof. Toine L.M. Lagro-Janssen verbonden aan UMC Radboud Nijmegen en prof. Simone E. Buitendijk van het Amsterdam Medisch Centrum

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden