Aan tafel in Dordrecht

Galerie Intermezzo, Voorstraat 178 Dordrecht, tentoonstelling 'Aan Tafel' tot en met eind van dit jaar. Ook met prachtige tafeldecoraties (glas, keramiek, tafellinnen) van o.a. Judith van Brunschot, Door Fransen, Marielle van Stralen, Erik Jan Kwakkel, Claire Verkoyen, Simone van Bakel en Brunklaus & Leegte. Teekengenootschap Pictura, Voorstraat 190 Dordrecht, tentoonstelling 'Tafels en Stoelen' tot en met 15 december. Tevens met stoelen van o.a. Marita Staf, Pim van Halem, Cees Schellenberg en Raymond Koop.

De kunstenaars en ontwerpers die in de Dordrechtse Teekengenootschap Pictura en in galerie Intermezzo exposeren, halen de alledaagsheid onder de tafel uit. Ooit gedacht dat een tafel korte metten kan maken aan het alleen zijn tijdens de feestdagen? En dat je voortreffelijk kunt eten aan een tafel zonder blad?

Op de tentoonstelling 'Tafels & Stoelen' in Pictura staat het kunstmeubilair, waar van alles wordt gedaan om te voorkomen dat je lekker ergens op of aan kunt zitten. Op de stoelzitting branden lampjes, een tafel bestaat alleen uit poten of het zijn tafeltjes om aan de muur te hangen. De kunstenaars hebben eigenlijk meer tafel- en stoelvisioenen gemaakt. Zo verhuis je bij het ontwerp 'Etude' van Herbert Schouten en Frans Sabbar in gedachten even terug naar het ouderlijk huis, waar je als kind graag onder tafel zat. De metershoge, gelakte pijlers van karton geven je net als vroeger het gevoel dat een tafel een machtig ding is dat ver boven je uittorent. En toch iets vriendelijks heeft, want die kartonnen pilaren omsluiten je als een huis, waar je je even in terug kunt trekken.

Frans van Lent bouwde een houten tafel om tot stoel: hij hakte het blad in tweeën, het ene deel werd de rugleuning met twee tafelpoten die opeens armleuningen zijn geworden, de andere helft, met twee extra poten eroneder, werd de zitting. En Saskia Meesters veranderde een tafel in een piepklein toneeltje, met staal omrand en bedekt met nepgras; 'Voorstelling op hoge poten' heet dit grappige ontwerp.

ZONDER BLAD Toch is een tafel spannender als zij zichzelf blijft en toch net even anders is. Een alternatieve gebruikstafel dus. Dat is wat de ontwerpers op de tentoonstelling 'Aan tafel' in galerie Intermezzo laten zien.

Een van de origineelste ontwerpen komt van Jeroen Bijl. Zijn tafel bestaat uit een stalen raamwerk zonder blad, maar er is wel plaats voor een bord, bestek en een drankje. Die hangen in stalen lussen, die aan het frame zijn bevestigd. Bijl houdt niet van rommel op tafel, zegt hij. Tafelkleden, kaarsenstandaards, pannen, weg ermee. Een tafel is een gereedschap om te eten en te drinken, meer niet. En je moet lekker er aan kunnen zitten, vindt Bijl. “Ik heb daarvoor de hoogte zo gemaakt dat je je benen er goed onder kwijt kunt en de tafelranden zijn zo breed dat je ze als armleuningen kunt gebruiken. Het werkt; ik heb er uren aan zitten tafelen.”

De tafel van Piet Hein Eek ziet er op het eerste gezicht heel gewoon uit. Beukemultiplex-blad, met boutjes gevat in een aluminium frame; prototype mooie stevige tafel. Bijzonder er aan is dat het een makkelijk te transporten bouwpakket is dat in twintig minuten opgezet kan worden. “die tafel staat bij mij zelfs in tien minuten” - Eek heeft er lang op gestudeerd om een goedkope, industrieel te produceren tafel te maken die als een handig, plat pakketje de winkel uit kan; precies wat er in het meubelcircuit de laatste jaren steeds meer gevraagd wordt. Binnenkort staan ze ook in De Bijenkorf.

MET SPIEGEL Gerrie Babtist tenslotte heeft een tafel gemaakt die in het licht van de feestdagen een heel bijzondere betekenis krijgt. De esdoornen dis loopt uit op een spiegel, waardoor je nooit alleen zit. Beklemmend misschien, of juist heel grappig met jezelf aan tafel, waarbij je kamer er opeens ook anders uitziet. “Deze tafel past in een tijd waarin steeds meer mensen alleen leven. Met een paar mensen is het trouwens ook leuk, want het gezelschap wordt dan ook twee keer zo groot. Ik wil mijn ontwerpen een speciale gevoelswaarde meegeven, waardoor je als gebruiker er een band mee krijgt. En zo'n ogenschijnlijk alledaags meubel als een tafel is een dankbaar object om te laten zien dat clichés niet altijd opgaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden