Aan kop, al is het verschil klein

Antal Crielaard

Jarenlang was het duidelijk. Als de dis op internationale schaatstoernooien werd opgediend, peuzelde Sven Kramer de lekkerste gerechten op. Voor zijn concurrenten waren er slechts de kruimels, die hij in zijn gulzigheid van tafel had laten vallen. Nu hij er niet meer bij is – in ieder geval voor de loop van dit seizoen – blijken de belangrijkste uitdagers van toen moeite te hebben om zich op te richten. En aanspraak te maken op het lekkers. Op de eerste dag van het Europees kampioenschap allround vielen de prestaties van Bøkko, Skobrev en Fabris tegen. En stond een nieuwe generatie Nederlanders op.

Na de eerste dag van het EK, in een schilderachtig decor in Collalbo, waren het opnieuw de Nederlanders die voor de meeste opwinding zorgden. De jonkies Koen Verweij en Jan Blokhuijsen verbaasden met goede tijden en gaan na de eerste twee afstanden (500 en 5000 meter) aan de leiding in het algemeen klassement. Ivan Skobrev is voorlopig derde, Havard Bøkko vierde en Nederlands kampioen Wouter Olde Heuvel staat op de vierde plaats. Enrico Fabris, net genezen van een week ziekte, speelt al geen rol meer in het kampioenschap. Hij staat met een kansloze achterstand op de negende plaats.

Het rijden van vooral Bøkko en Skobrev was Gerard Kemkers een beetje tegengevallen. De coach van TVM, de ploeg van onder meer Kramer en Blokhuijsen, had verwacht dat juist die twee schaatsers zouden profiteren van de afwezigheid van Kramer, die herstelt van een beenblessure. „Maar ze hebben laf gereden”, aldus de coach. „Het effect van omgaan met druk en verwachtingen blijkt lastiger dan veel mensen denken. Dat maakt de prestaties van Sven ook zo ongelofelijk knap. Vooral nu is gebleken dat zijn troonopvolgers nu niet opstaan. Vier jaar lang stond Kramer er altijd.”

Verweij en Blokhuijsen legden met een solide 500 meter een goede basis onder hun toernooi. Blokhuijsen verraste met een tweede plaats achter de Pool Niedzwiedzki en ook de sprint van Verweij (derde) zorgde voor enig enthousiasme. Verweij won een rechtstreeks gevecht van Bøkko, die in de laatste binnenbocht van de kortste afstand niet uitkwam. De Noor reed de laatste jaren wel vaker een slechte eerste afstand. „Ik maakte een aantal misslagen en verloor mijn balans”, zei hij achteraf.

Vooraf was Bøkko de gedoodverfde favoriet om Kramer af te lossen als Europees kampioen allround. Dat juist nieuwe Nederlandse talenten de eerste dag van het EK kleur gaven, had hem verbaasd: „Nu zijn er plots andere Nederlanders om te verslaan. Maar voor het schaatsen is het wel goed dat het nu erg spannend is.”

Verweij brak na vorig seizoen, waarin de Spelen van Vancouver miste, met schaatsploeg TVM. Juist omdat hij niet langer de schaduw van Kramer wilde figureren. Hij koos voor de bescheidener ploeg Hofmeier. „Ik wilde mezelf op mijn eigen manier ontplooien en ik geloof dat het nu goed uitpakt. En ik denk dat het voor Olde Heuvel en Blokhuijsen ook goed is. Kramer was altijd de beste. Nu kunnen ze zich aan elkaar optrekken.”

Dat Blokhuijsen na de eerste dag aan de leiding gaat, was ook voor coach Kemkers een verrassing. De West-Fries hield de schade op de vijf kilometer, die werd gewonnen door Skobrev beperkt. Achter de Rus, Verweij en Olde Heuvel werd hij vierde op die afstand. „Maar hij weet nog niet half hoe goed hij eigenlijk is. Al denk ik niet dat hij en Verweij nu ook favoriet zijn voor de eindzege. Skobrev en Bøkko zijn ervarener in het rijden van een groot toernooi. Maar je weet het nooit.”

De verschillen zijn ook klein. Blokhuijsen heeft vandaag op de 1500 meter een voorsprong van 0,18 seconden op Verweij, 0,36 op Skobrev, 1,11 op Bøkko en 2,05 op Olde Heuvel. „Toch ga ik nu voor het kampioenschap”, zei Blokhuijsen na afloop. „Waarom niet?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden