Aan Johnny Hallyday viel niet te ontkomen

Johnny Hallyday tijdens een optreden in 2006. Beeld AFP

Meerdere keren leek hij het niet te redden maar nu is Frankrijks eerste rockidool dan echt overleden. Johnny Hallyday werd 74 jaar.

"Wat wij vandaag zo moeilijk vinden", zei president Emmanuel Macron vanmiddag, "Is niet zozeer dat hij er niet meer is, maar dat wij zijn gaan denken dat hij onverwoestbaar was".

Johnny Hallyday stond bekend om zijn onmatigheid op drank- en drugsgebied, een gewoonte die hem steeds meer in problemen bracht. In 2009 brak in Frankrijk enkele dagen voor Kerst paniek uit toen hij in een kunstmatige coma moest worden gebracht. Een ingreep die nodig was door een infectie na een herniaoperatie. Vanwege een delirium tremens was opereren op een andere manier niet mogelijk.

Hij overleefde het, zoals hij altijd als een overwinnaar uit de strijd leek te komen. Of het nu ging om fysieke, amoureuze of zakelijke tegenslag. Johnny zou er voor altijd zijn.

Zijn carrière omspant 57 jaar en telt ruim duizend nummers, 3000 concerten, 110 miljoen verkochte singles en albums. Maar Johnny Hallyday, was voor Frankrijk - daarbuiten is het behalve in Zwitserland en Wallonië nooit iets geworden - zoveel meer dan een megaster.

De tekst loopt verder na de video

Zijn muziek was de soundtrack van het leven van miljoenen, want aan Johnny viel eenvoudig niet te ontkomen. Zijn eeuwige vallen en opstaan werd op de voet gevolgd. Zijn ‘laatste gevecht’ tegen longkanker was, zoals de roddelbladen het schreven, daarbij geen uitzondering.

Nu hij er opeens niet meer is, worstelen velen met emoties waarvan ze niet wisten dat zij ze hadden. Op TV trekt een lange stoet Fransen voorbij die vertellen hoe Jean-Philippe Smet - zoals hij werkelijk heette - hun leven heeft begeleid. Hun vader draaide altijd cassettebandjes van Johnny in de auto, ze maakten het uit of juist aan met Johnny op de achtergrond of ze stonden een keer vooraan bij een van de vele stadionoptredens van het fenomeen.

De tekst loopt verder na de foto

Johnny Hallyday met zijn vrouw Laeticia Hallyday in 2009. Beeld AP

Grote woorden

Zijn laatste echtgenote Laeticia met wie hij in 1996 trouwde toen hij 52 en zij 20 was, kan het nog steeds niet geloven dat hij er niet meer is. ’En toch is het zo’, schrijft zij in een verklaring. ‘Mijn man is er niet meer. Hij ging zoals hij heeft geleefd: moedig en waardig.’

Er vallen veel grote woorden. ‘Frankrijk zal nooit meer hetzelfde zijn’, zo beweert bijvoorbeeld Jean-François Chenut, een van zijn biografen. En volgens rockhistoricus Philippe Manoeuvre heeft Johnny de Franse samenleving even diepgaand als blijvend veranderd.

Dat is wel erg sterk uitgedrukt. Johnny was vanaf zijn debuut in 1960 eerder een symptoom van maatschappelijke verandering, hij bracht deze niet teweeg. De welvaart steeg, Frankrijk bevond zich midden in de Trente Glorieuses, zoals de periode van voorspoed tussen 1945 tot 1975 bekend staat. Men kreeg een koelkast in huis, een auto voor de deur en de jeugd had behoefte aan iets nieuws. Johnny kwam als geroepen om het land - in het Frans - kennis te laten maken met de Rock ‘n Roll.

Milieu van circusartiesten

De onrust in het begin van zijn leven maakte hem vroeg zelfstandig. Het idool groeide op in een milieu van circusartiesten. Léon Smet, een Belgische toneelspeler, acrobaat en clown, verliet hem en zijn moeder toen hij zes maanden oud was. ‘Hij was ervandoor met de vrouw van de melkboer’ vertelde hij later aan een van zijn biografen. ‘Onze voedselbonnen en mijn wieg had hij verkocht. Mijn moeder vond me onder een dekentje op de vloer.’

Johnny werd opgevoed door de zus van zijn vader, een vrouw die met twee dansende dochters langs cabarets en feestzalen in heel Europa trok. Zijn artiestennaam ontleende hij aan Lee Halliday, de echtgenoot van een van zijn nichten.

De tekst loopt verder na de foto

Johnny Hallyday in 1971 tijdens een optreden in het Palais des Sports in Parijs. Beeld AP

Toen hij Elvis had gehoord wist hij wat hij wilde. In een brasserie in Pigalle, de rosse buurt van Parijs, maakte hij als vijftienjarige al indruk toen hij een paar nummers zong. Niet veel later, in 1960, volgde een eerste single, Hello Johnny.

Profiteurs

Met het succes verscheen ook zijn vader weer in zijn leven. In Duitsland – waar hij net als zijn grote held Elvis zijn diensttijd doorbracht – stond Léon opeens aan de poort. Een man met een lange jas en een borsalino. ‘Hij omhelsde me en haalde een teddybeer van onder zijn jas tevoorschijn. Opeens kwamen er fotografen op ons af om alles vast te leggen. Mijn vader was betaald om alles in scène te zetten.’

Artistiek gesproken was Johnny duidelijk een volger, geen trendsetter. Rock, blues, soul, disco en variété (de Franse term voor amusementsmuziek voor een breed publiek), Johnny deed het in de loop der jaren allemaal. Zijn enige criterium leek te zijn dat het moest verkopen. Want Johnny, die zelf het meest van blues hield, was een local hero met de levensstijl van een wereldster.

De schoorsteen moest roken en wel op vier plaatsen in de wereld tegelijk. Johnny bezat villa’s in Gstaad, op het eiland Saint-Barthélemy, in Marnes-la-Coquette (ten westen van Parijs) en in Pacific Palisades, Los Angeles. In LA waren Steven Spielberg en Kate Hudson zijn buren.

Johnny had een gat in zijn hand en profiteurs waren nooit ver weg. Als Johnny begin jaren zeventig voor de lunch in een restaurant in Saint-Tropez neerstreek, stroomden ze toe. Ze bestelden flessen champagne en lieten Johnny aan het eind van de dag alleen achter. Zijn platenmaatschappij Polygram stelde zich begin jaren negentig garant voor zijn schulden. In ruil daarvoor maakte hij elk jaar een album en begon hij aan de ene na de andere stadiontournee.

De tekst loopt verder na de foto

Johnny Hallyday tijdens een optreden in 1971. Beeld AFP

Piet Veerman-achtige snik 

De frisheid van de eerste jaren - toen hij er uitzag als James Dean - maakte ondertussen plaats voor een donker vibrato en een Piet Veerman-achtige snik in elke frase. Tegenover die vaak moeilijk te verteren stijl stond dat hij het najagen van modes uiteindelijk opgaf. Hij hield het bij blues en ballads.

Afgelopen zomer - hij werd al behandeld voor zijn ziekte - ging hij op een laatste tournee met zijn grote maten in de showbusiness Jacques Dutronc en Eddy Mitchell. Als het niet meer ging, rustte hij even uit op een barkruk.

Johnny was van iedereen, ook vanwege deze laatste heldendaad. Maar de echte fans komen vooral uit het gewone volk. Voor zijn huis in Marnes-la-Coquette verzamelden zich de diehards, vaak met getatoeëerde odes aan hun passie op hun lijf. Ze zingen er samen zijn grootste hits.

Beluister de muziek van Johnny Hallyday via Spotify

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden