Aan één kerk hebben we straks genoeg

synode | Een primeur in Utrecht: voor het eerst mochten gelovigen meepraten over de toekomst van de kerk.

STIJN FENS en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Geld dat vrijkomt met de verkoop van kerken inzetten voor geloofsverdieping. Dat is de belangrijkste aanbeveling van de Utrechtse stadssynode aan de katholieke pastores van Utrecht. Het is de eerste keer dat een parochie in ons land haar gelovigen door middel van een synode betrekt bij de toekomst van de katholieke kerk.

De vijftien synodeleden willen dat er meer geld naar diaconie gaat en er verder zou er in de stad één kerk moeten worden aangewezen waar 'een goedverzorgde en herkenbare liturgie' wordt aangeboden. "Eigenlijk komen alle aanbevelingen neer op hetzelfde: Christus meer als voorbeeld nemen voor ons handelen als gelovigen", zegt René Grotenhuis, woordvoerder namens de synode.

Ton Huitink, pastoor van Utrecht, riep de synode bij elkaar vanwege wat hij noemt 'de crisis van de rooms-katholieke kerk in Utrecht'. Die crisis uit zich in een grote terugloop van het kerkbezoek en afnemende inkomsten. Twee jaar geleden werd de sluiting van vijf van de veertien katholieke kerken in Utrecht aangekondigd.

Huitink koos bewust voor het synodemodel met leden die hijzelf uitkoos en niet voor een concilie, een echte kerkvergadering waar iedereen evenveel inspraak heeft. "Daar is het toch: we gaan met z'n allen praten en we beslissen met z'n allen. Dat wilde ik niet. Het moest geen Poolse landdag worden. Het is geen democratie en daar is iedereen ook van doordrongen." Kardinaal Eijk, aartsbisschop van Utrecht, steunt de pastoor bij zijn initiatief. "Hij heeft mij gezegd: 'Zorg wel dat jezelf aan het roer blijft.'"

De synode kwam zes keer bij elkaar en hield een enquête onder de Utrechtse katholieken. Ruim driehonderd gelovigen reageerden. De resultaten werden besproken op een openbare bijeenkomst. Ook daar ging het toch ook wel over kerksluitingen en over de noodzaak als gemeenschap elkaar te blijven ontmoeten ook als er geen kerkgebouw meer is.

In het slotdocument worden die kerksluitingen als voldongen feit beschouwd. Synodelid Grotenhuis: "Als mensen vragen waarom we er niet voor pleiten om die kerken open te laten, zeg ik dat als we dat doen, we onszelf klem zetten en we geen nieuwe dingen meer kunnen doen. En die zijn dringend nodig om in de toekomst als katholieken van betekenis te blijven in en voor de stad."

Pastoor Huitink is blij met de aanbevelingen. Hij benadrukt dat er niet alleen van hem en zijn collega's wat wordt verwacht, maar ook van de gelovigen zelf. "Als eerste stap zie ik het loslaten van wat oud en vertrouwd is." Met andere woorden: katholiek Utrecht wacht nog een harde sanering. "Volgens de meest recente voorspellingen zouden in 2020 nog 395 katholieken tijdens een weekend in Utrecht naar een viering gaan. Dat halen we nu al niet meer. Het is altijd gevaarlijk om dat zomaar te zeggen, maar mijn gevoel zegt dat je aan twee of drie kerken in Utrecht meer dan genoeg hebt. Misschien wel aan één."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden