Aan een halve gerenoveerde kerk heb je niets

LEIDEN - Het kabinet wil komend jaar geen geld meer steken in ingrijpende renovaties van een aantal rijksmonumenten. ,,De verbouwing van de Pieterskerk kan niet eventjes stilgelegd en uitgesteld worden'', zegt Ton Boon, directeur van de Stichting Pieterskerk. Dat zal volgens hem het begin van het einde van het immense gebouw zijn. Het zal geen Leidenaar zijn ontgaan dat de kerk al sinds juli vorig jaar in de steigers staat.

De Pieterskerk is een van de acht kerken die de afgelopen week in actie kwamen tegen het kabinetsplan om hen komend jaar geen subsidies meer te verlenen. En dat is ons wel toegezegd, klagen de eigenaren van de rijksmonumenten. Als de renovaties door gebrek aan geld worden stilgelegd, zal ernstige vervolgschade optreden en veel vakkennis verloren gaan. Dat schrijven ze in een petitie aan de vaste kamercommissie van cultuur.

Behalve de Pieterskerk en de Hooglandse Kerk in Leiden, gaat het om de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar, de Sint Vituskerk in Hilversum, de Maria van Jessekerk in Delft, de Sint Joriskerk in Eindhoven, de Grote Kerk in Breda en de Sint Janskathedraal in Den Bosch. Ook Kasteel De Haar in Haarzuilens en Kasteel Amerongen doen mee aan het protest. Allemaal profiteren ze al jaren van een zogeheten kanjerregeling: een jaarlijkse miljoenensubsidie, omdat deze omvangrijke monumenten dringend aan vernieuwing toe zijn. Het is die kanjerregeling waarvoor komend jaar geen geld is gereserveerd.

Bij de Pieterskerk is het nogal wat waaraan gesleuteld moet worden: duizenden daktegels, rotte houten balken, glas-in-loodramen, hele raamkozijnen. Als de steigers verdwijnen en over een paar jaar opnieuw worden gehuurd, is alleen dat al een enorme financiële last. Voor 2000 euro metselwerk ben je soms 35000 euro aan steigerkosten kwijt, rekent directeur Boon voor.

Het huidige opknapwerk kan nog worden afgemaakt. In juli 2005 is het geld op en verdwijnen de steigers noodgedwongen. Leuk voor het uitzicht van omwonenden, minder leuk voor betrokkenen. ,,Aan een halve kerk in perfecte staat, heb je niets'', zegt Boon. ,,Dan vreten onze knaagkevers gewoon door aan de andere kant. Binnen drie jaar kunnen we dan de deuren sluiten.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden