Aan deze tomatensaus kan niemand aanstoot nemen

Het gebruik van ketchup mag dan als culinaire barbarij worden gezien, achter het woord gaat een interessante geschiedenis schuil. Ketchup zoals we het nu kennen - een saus van tomaten, azijn, suiker en kruiden - was eeuwen geleden iets heel anders. Het woord komt van het Chinese koe tsiap, van koe (fijngehakte vis) + tsiap (saus). Hiervan werd vermoedelijk het Maleisische kechap afgeleid, wat sojasaus betekent.

Nederlandse handelaren namen de oriëntaalse saus én het woord mee terug naar Europa. In de Engelse taal bijvoorbeeld, dook het woord catchup (nog steeds een geaccepteerde spelling) in de 17de eeuw op. In de tijd die volgde, veranderde niet zozeer het woord, maar vooral de saus. Deze werd, behalve van tomaten, ook gemaakt van oesters, mosselen, walnoten, champignons, bessen, et cetera. Pas later werd met name tomatenketchup populair, om uiteindelijk als enige ketchup over te blijven.

Tegenwoordig associëren we ketchup vooral met fastfood en dus Amerika, waar de rode smaakversterker reeds lang geleden tot nationale saus is verheven. Volgens onderzoek werkt de gemiddelde Amerikaan jaarlijks vier flessen naar binnen.

Om de fijnproever toch enigszins tegemoet te komen, volgt hieronder geen recept voor ketchup, maar voor een heuse tomatensaus. Aan deze saus - geschikt (als basis) voor pasta's, pizza, bij groenten, et cetera - kan geen enkele kok aanstoot nemen.

Bereiding:

Verwarm de olie in een grote pan, voeg de peterselie en selderij toe, en fruit al roerend totdat de selderij glazig van kleur is. Roer de knoflook, tomaten, tomatenpuree, zout en peper erdoor en laat op een laag vuurtje 45 minuten pruttelen.

Voeg het laurierblad, de basilicum en oregano toe en laat nog ongeveer 15 minuten doorsudderen. Verwijder zo mogelijk de stukjes laurierblad en laat de saus helemaal afkoelen alvorens deze in de koelkast te zetten.

Ingrediënten

3 el olijfolie

4 takjes peterselie (fijngehakt)

1 grote selderijstengel (grof gehakt)

2 teentjes knoflook (geperst)

ruim een kilo (tros)tomaten (ontveld en in stukjes)

300 gram tomatenpuree

1 tl zout

1/2 tl versgemalen peper

1 laurierblad (in stukjes)

paar blaadjes verse basilicum

1 tl gedroogde oregano

5 druppels tabasco

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden