Recensie

'Aan denken komt nooit een eind'

Beeld iris van der graaf

Is ergens nergens? Iris van der Graaf
Nieuwezijds, 135 blz € 17,95 

De schrijver

Iris van der Graaf (1989) is auteur en beeldend kunstenaar. Ze studeerde filosofie in Amsterdam, Parijs en Utrecht en daarna beeldende kunst in Den Haag. Ze heeft haar boek zelf geïllustreerd.

De opzet

In dit kinderboek gaat het niet om een overzicht van de filosofiegeschiedenis, al komen veel grote namen voorbij, maar om een introductie tot het denken zelf. Waar kun je allemaal over nadenken en hoe zou je dat bijvoorbeeld kunnen doen? In 31 hoofdstukjes van vier bladzijden komen steeds één vraag en meestal ook een of meer filosofen aan bod. Veel oude Grieken, maar ook Descartes en Kierkegaard in broodkruimelformaat. Waar komt alles vandaan, wat is vriendschap, wat is het verschil tussen mens en dier?

De benadering is zeer laagdrempelig. De ideeënleer van Plato wordt bijvoorbeeld uitgelegd met behulp van een bakvorm, waar eindeloos veel verschillende cakes uit kunnen komen. De dingen die we in de wereld om ons heen zien, zijn de cakes. De bakvorm bevindt zich in de ideale vormenwereld.

Het uitgangspunt

Aan denken komt nooit een eind. Filosofen ('mensen die van vragen stellen en nadenken hun beroep maakten') stellen nog steeds dezelfde vragen als eeuwen geleden. Een mooie illustratie hiervan is de uitklapkaart achter in het boekje. Het biedt een overzicht van de namen van de grote filosofen die in het boek worden behandeld. Elke naam is een stipje op één lange lijn. Die lijn gaat nergens heen, het is geen opgaande en ook geen neergaande lijn, maar een golfbeweging.

Leuke passage

De sterkste hoofdstukjes zijn de meest activerende, zoals die over toeval en over paradoxen. De paradoxen worden geformuleerd als raadsels waar je in vastloopt omdat ze niet met 'ja' en ook niet met 'nee' te beantwoorden zijn.

Zoals de paradox van de kapper van Sevilla: "Alle mannen in de Spaanse stad Sevilla hebben baarden. De kapper in Sevilla zegt: 'Ik scheer alle mannen die zichzelf niet scheren.' Scheert deze kapper zichzelf?'

Als je 'ja' antwoordt, scheert de kapper zichzelf, terwijl hij alle mannen zou scheren die zichzelf niet scheren. Maar als je 'nee' antwoordt, blijft hij met een baard rondlopen en scheert hij niet alle mannen die zichzelf niet scheren.

Reden om dit boek niet te lezen

Het is een kinderboek, en niet één van de categorie: je kunt het stiekem zelf met evenveel plezier lezen. Echt leuk wordt dit boek pas als je er minstens over in gesprek gaat met een kind dat daaraan toe is. Voor volwassenen die zelf graag een eenvoudige inleiding in de filosofie willen lezen is het te licht.

Een ander minpuntje is dat het uitgangspunt - je kunt altijd blijven nadenken - de teksten af en toe een tikje zouteloos maakt. Het is fijn dat de schrijver niet wil moraliseren, wat over het algemeen aardig lukt. Maar het gevolg is dat het resultaat soms wat braaf en een beetje leeg aanvoelt. Je kunt het éne denken, maar ook het tegenovergestelde. Tja.

Reden om dit boek wel te lezen

Om kinderen op een lichtzinnige manier kennis te laten maken met de filosofie is dit boek heel geschikt. Het zet daadwerkelijk aan tot denken, alleen al omdat vrijwel elk hoofdstukje letterlijk eindigt met een vraag. De opmaak is speels en de illustraties zijn veelal (semi)-abstract, voor een kinderboek verfrissend en het sluit mooi aan bij de filosofische begrippen. Leuk voor nieuwsgierige filosofen-in-de-dop en voor voorlezers die wel eens iets anders willen dan fabels of sprookjes. Of voor ouders die wel eens een filosofisch gesprek met hun kinderen willen voeren. Er wordt kinderen gelukkig niets op de mouw gespeld, ze worden aangespoord om zelf verder te gaan met vragen stellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden