Aan de top wemelt het van de middelmatige mannen. Middelmatige vrouwentref je er zelden aan.

Moet je op een vrouw stemmen, alleen omdat ze vrouw is? In Duitsland ishet een levendige discussie, nu voor het eerst in de geschiedenis een vrouwin de running is voor bondskanselier.

Ja, zegt het ene kamp, deze gouden kans moeten vrouwen zich niet latenontgaan. We hebben Angela Merkel nodig, als symbool dat 'capabele vrouwen'óók alles kunnen. Onzin, zeggen anderen. De christendemocrate gedraagtzich zo vrouwonvriendelijk dat we beter af zijn met de huidigebondskanselier.

Ik probeer het dilemma te vertalen naar Nederland. Stel, Neelie Kroesaasde op het premierschap. Of Ayaan Hirsi Ali. Zou ik dan mezelf in hetstemhokje plotsklaps terugvinden als VVD-stemmer?

Toegegeven, de beide vrouwen gedragen zich voorbeeldig. Neelie Kroesheeft mijn sympathie weten te veroveren. Ze bekeerde zich van eenonuitstaanbare queen bee tot een politica die de vrouwenzaak een warm harttoedraagt. En Ayaan Hirsi Ali is natuurlijk de enige echte heldin van ditland. Als geen ander weet ze vrouwenrechten onder de aandacht te brengen - koppig, moedig en dwars, zoals het voorvechtsters betaamt.

Maar dáárom VVD stemmen? Steun ik, om maar wat te noemen, ook datmalle sociaal-economische beleid van de liberalen. Het schijnt nogalachterhaald te zijn, maar mij bekoort nog steeds het principe dat je op eenpartij stemt, en niet op een persoon - hoe innemend die zich ook maggedragen.

Neemt niet weg dat ik met stille bewondering kijk naar elke vrouw diede top bereikt, om de simpele reden dat zij steevast vele malen harderheeft moeten vechten dan haar mannelijke tegenvoeter. Op hoge posten wemelthet van de middelmatige mannen. Middelmatige vrouwen tref je er zelden aan.

Met bijzondere belangstelling dan ook het grote TV Duell tussen GerhardSchröder en Angela Merkel gevolgd, afgelopen zondag. Daar stond Schröder,brede glimlach, charmant, zelfverzekerd, strak in het pak, de wel ergzwarte haren perfect in model. Hij zette een man van de wereld neer. Hemhoef je niks te vertellen. Hij weet hoe het spel werkt. Naast hem stakMerkel wat fletsjes af: de schouders net iets te hoog, het jasje te streng,de glimlach te mat. Haar bleek het, als alle vrouwen, vooral om de inhoudte gaan. Als een echt zoet meisje had ze haar huiswerk driedubbel zo goedgedaan.

Juist dat, dacht ik bezorgd, kan Merkel straks lelijk opbreken, mochtze de verkiezingen winnen. De meeste vrouwen vinden, diep in hun hart, hetspel dat hoort bij de macht nogal kinderachtig. Het gaat toch om de zaakzelve? De meeste mannen daarentegen genieten ervan. Treffend voorbeeld: zijkunnen een tegenstander keihard vloeren, om na afloop gezellig samen eenbiertje te drinken. Vrouwen, serieus als ze zijn, begrijpen daar niets van.

Dat is een niet-gering nadeel aan de top, waar mannen voorlopig veruitin de meerderheid zijn. Merkel, hoe hoog ze ook is gestegen, zou waarachtigniet de eerste vrouw zijn wier carrière sneeft vanwege dit lastigesekseverschil.

Daarbij zal ze óók nog een hele kluif hebben aan de kwestie hoe zichte profileren als vrouw-met-macht. Het dilemma is genoegzaam bekend. Slaje met de vuist op tafel, ben je een kenau. Of een Iron Lady, zoals haarBritse voorgangster Margaret Thatcher. Doe je dat niet, dan ben je te soft,ongeschikt voor de zware taak. Zie tussen die twee uitersten maar eens telaveren.

Iedereen vindt wát, van een vrouw aan de top. Natuurlijk, overmannelijke topdogs heeft óók iedereen een mening. Maar niemand zalinsinueren dat Balkenende zich niet mannelijk genoeg gedraagt. Of dat Zalmzijn vaderlijke kwaliteiten te weinig etaleert. Laat staan dat Kamp zichzo onelegant kleedt. Toch zijn alle drie de beweringen een beetje waar.

Misschien mist mijn bezorgdheid elke grond. Wie weet laat de slimmeAngela Merkel het alledaags seksisme stoïcijns van zich afglijden.Vaststaat dat het er niet saaier op wordt bij de buren. Ik kan nietwachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden