Aan de slag voor een gratis windmolen

De provincie Utrecht schenkt windmolens en zonnepanelen aan middelbare scholen. De leerlingen moeten er wel wat voor terugdoen.

Met het project ’Klimaat is (g)een spel’ slaan de provincie Utrecht en middelbare scholen de handen ineen. In ruil voor kleine windmolens en zonnepanelen op het dak van hun school moeten leerlingen zich inzetten voor een duurzame leefomgeving. „Het grote verhaal van Al Gore vergeten we even, wat gebeurt er bij jou om de hoek?”, zegt Doron Verstraelen, communicatieadviseur Wonen, Milieu en Duurzaamheid bij de provincie. Inmiddels doen vier scholen mee.

De Amersfoorste Berg had een maand geleden de primeur. Hans van Paddenburgh, docent aardrijkskunde op de school: „We hebben een kleine windmolen en drie zonnepanelen. Er zit een systeem bij waarmee je kunt zien hoeveel energie je binnenhaalt. Dat kun je koppelen aan de stroomvoorziening van koffieautomaten en computers. Op de laptop kun je zien hoeveel energie er binnenkomt en hoeveel je verbruikt.”

De opgewekte stroom is niet voldoende. Van Paddenburgh: „Op het energieverbruik van een school is de hoeveelheid duurzame energie die binnenkomt verwaarloosbaar.” De school probeert wel op andere manieren te helpen. Op een klimaatdag maakten leerlingen excursies naar duurzame woonwijken en energiecentrales en volgden allerlei workshops. Van Paddenburgh: „Dat zijn altijd eyeopeners. Jongeren verslinden energie in deze consumptiemaatschappij. Ze zijn vaak moeilijk te porren voor klimaatprojecten. Ze worden pas gemotiveerd als ze zien dat het geld oplevert, dat ze door duurzaamheid uiteindelijk goedkoper uit zijn.”

Op de Amersfoortse Berg denken ruim dertig leerlingen actief mee over duurzaamheid op de school en in de buurt. De provincie wil dat scholen hun omgeving inspireren en ouders, sportverengingen en bedrijven zo ver krijgen om in de omgeving mee te doen aan energiebesparing.

De brugklassers zijn nog het meest gemotiveerd. Zo wordt nu bedacht hoe een grasveld geschikt gemaakt kan worden voor vlinders, in plaats van het constant te maaien.

De provincie is in gesprek met een vijfde school en met extra investeerders. Voor de verstrekking van windmolens en zonnepanelen is zo’n 350.000 euro beschikbaar gesteld. Nog eens 75.000 euro is bedoeld voor educatie. Scholieren krijgen niet alleen lessen over energie en duurzaamheid, maar leren ook hoe ze met de pers moeten praten over hun projecten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden