Aan de slag en wel nu!

In de rubriek Biologische Bubbels bezoekt Sanne Groot Koerkamp duurzame evenementen. In deze aflevering: een avond met de CSR Chicks.

Sommige uitnodigingen beloven een 'avondvullend programma'. Die van vanavond heeft ook nog een ronkende titel: 'Met frisse zin aan de slag'. Zo'n veertig jonge vrouwen hebben zich erdoor laten verleiden tot een bezoek aan In De Ruimte, een zeshonderd jaar oud kloostergewelf in Utrecht. De avond blijkt op drie manieren nuttig: vrouwen kunnen er aan ondernemerschap snuffelen of op zoek gaan naar een passende baan.

En eten.

Op twee pitjes pruttelen geurige soepen. Daarnaast: schalen vol tabouleh, pastasalade, quichepuntjes met bloemkool, tapenades, humus, broden en als dessert is er appel- en dadelcake. Alles biologisch. En dat voor maar 5 euro. Wauw. Ineens snap ik waarom het onder deze strak witte, wat benauwde gewelven, op deze donderdagavond zo druk is. Goed eten, goed gezelschap. Vind ik leuk!

Openingsspreker Susanne Schaapman is marketingmanager van i-did. Een duurzaam modelabel (zelf noemt ze het 'slow fashion') dat ook nog werkgelegenheid creëert in Nederland. Zo'n twintig allochtone vrouwen hebben bij i-did al een naaiopleiding gevolgd of een baan gekregen.

Zou ook geen slecht plan zijn voor autochtone vrouwen, overigens, zo'n label.

Verder is daar Antoinette Vlieger, penningmeester van Corporate Social Responsibility Chicks, zoals CSR Chicks voluit heet. Een flamboyante blondine die straks weer op haar motor naar Hilversum scheurt. Ze legt uit dat de CSR Chicks - ze hebben al 750 leden - elke maand netwerkevenementen organiseert als deze. Vlieger woonde een tijd in Saoedi-Arabië om onderzoek te doen naar misbruik van dienstmeisjes. Sindsdien draagt ze de last van die kennis met zich mee. Gelukkig publiceert ze binnenkort over haar ervaringen, bij een gerenommeerde uitgeverij. Ze werd lid om haar netwerk uit te breiden. 'En omdat niemand gelooft dat advocaten kunnen rekenen, dus ben ik nu penningmeester.' O ja, advocate was ze ook nog.

Ook al zo bereisd: Martine van Weelden. Net terug van een backpack trip uit Zuid-Afrika. Ze liep er tegen zulke originele fair trade pantoffeltjes aan, 'moeten we hier ook dragen', vindt ze. Dus gaat ze ze importeren. En is ze vanavond hier. Want: hoe doe je dat, een bedrijf opzetten? 'Daarvoor moet je eerst weten wat je wilt en wat je daarvoor nodig hebt', zegt Els, oprichter van 'organisatieontwikkelingsbureau' Something Els. Zij geeft een workshop over 'Bouwen en Vertrouwen'.

Dat gaat zo. Iedereen krijgt een puntzakje. Daar stop je 'iets' van jezelf in. Vervolgens bekijkt je buurvrouw wat dat is, en probeert je karakter eruit te lezen. Visitekaartjes, lippenbalsem, en een elastiekje - ze vertellen allemaal hun eigen verhaal over de bezitter.

Daarna hebben we het over chakra's. Die moeten alle zeven worden bediend, blijkt. Dus moet je daadkrachtig zijn, maar ook wijs. Liefdevol, maar ook trots. Martine blijkt moedig op een surfplank, maar mag nog wel wat moediger zijn in haar werkzame leven. Een eyeopener. Vastbesloten: 'Ik moet echt aan de slag, dus!'

Visitekaartjes gaan over en weer. Of ze al een naam heeft voor haar nieuwe business? Kebba, wat 'hemel' betekent in het Zuid Afrikaans. Maar die naam lag al vast. Dus misschien wordt het ook wel, heel hip, KebbaKebba. Even in de gaten houden, dus. www.csrchicks.nl

Wat?

De avond 'Met frisse zin weer aan de slag', georganiseerd door de CSR Chicks.

Waar?
In De Ruimte (IDR) in Utrecht, langs de Oudegracht.

Waarom?

Omdat er veel leden zijn van de CSR Chicks die vragen hebben over werken en ondernemen.

Nog wat gegeten?
Eigenlijk al voordat de avond begon. Maar al dat biologische lekkers kon niet ongeproefd blijven.

En was er ook een borrel?
Ja, waar zomaar een geweldige biologische Chardonnay uit Argentinië werd geschonken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden