Aan de oever van de Rotte

“'Aan de oever van de Rotte', gaat het liedje, 'tussen Delft en Overschie, zat een kikvors luid te wenen, met een zuig'ling op haar knie...'

Probleem: we hebben bijna de hele Rotte belopen, maar geen Delft gezien. En ook geen Overschie. Hoe zit dat?'' Die vraag stelde Remco Pols drie weken geleden in wandelrubriek. Een ex-aardrijkskundeleraar antwoordt.

Aan de wandelaar langs de Rotte

Op uw vraag aan de lezer, opgekomen al wandelend langs de oever van de Rotte, kan ik u het volgende meedelen:

Het treffen tussen juffrouw Ooievaar en de weduwe Kikker en haar zoontje, dat zo tragisch voor laatstgenoemde verliep, heeft zich ongetwijfeld langs de oever van de Schie afgespeeld. Zoals immers iedere topografisch onderlegde Nederlander weet verbindt dit riviertje Delft met Overschie. De Rotte stroomt veel oostelijker, zodat langs haar oevers Delft en Overschie ver achter de horizon liggen.

Het in het lied beschreven gebeuren hoort eerder thuis in de Fabeltjeskrant dan in een toch zo serieus dagblad als Trouw. De verwisseling van Rotte en Schie (hoe durft men?) is niet het enige waarin dit klassieke lied in de fout gaat. Immers, hoe kun je zelfs als ooievaar of reiger een kikker nuttigen met huid en haar? Ongetwijfeld weet de dichter ook op het terrein van de biologie niet waar Abraham de mosterd haalt. Dat geeft mij de vrijheid aan te nemen dat de ooievaar in kwestie de meest bekende in haar soort in Nederland is: Juffrouw Ooievaar dus. En van haar kan niet gezegd worden: hij vrat ze op . . . .

Eén conclusie blijft na uw wandeling recht overeind: Zonder voldoende topografische kennis kan het je slecht vergaan!

Velp, P.J. den Hartog oud-leraar aardrijkskunde

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden