Aan de Master Blenders is het bonusdebat helaas geheel voorbijgegaan

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Een topman die bij cruciale besluiten over de toekomst van het bedrijf even de vergaderkamer uitloopt: gekker moet het toch niet worden.

Toch is dat gebeurd aan de top van Douwe Egberts, even helemaal Nederlands maar binnenkort eigendom van een Duits-Amerikaanse beleggersgroep. De verkoop levert president-directeur Jan Bennink een kleine 6 miljoen euro op. Let wel, Bennink staat pas sinds december aan het roer van DE Master Blenders.

Het goede nieuws is dat er commotie is. De Vereniging van Effectenbezitters en diverse grote pensioenbeleggers hebben zich de afgelopen dagen flink geroerd. Het slechte nieuws is dat hun luidkeels geuite woede voor de uitkomst geen enkel verschil heeft gemaakt.

Misschien zouden de boze aandeelhouders nog wat meer stampij hebben gemaakt als ze er zelf niet zo goed uitgesprongen waren.

Maar feitelijk stonden ze machteloos tegenover de bonus die door de nieuwe buitenlandse eigenaar in contanten wordt uitgekeerd. Dat is prettig voor recidivist Bennink, die eerder tientallen miljoenen euro opstreek bij de overname van Numico, en verder voor niemand.

Dat het ooit zo oer-Nederlandse DE weer in buitenlandse handen komt, is slecht voor het Oranjegevoel, maar heeft geen directe zichtbare consequenties. In Joure en Utrecht blijft het lekker naar koffie ruiken, want - bezweert Bennink - de fabrieken blijven waar ze zijn.

Dat is mooi, voor wat die belofte waard is. En natuurlijk valt simpelweg te redeneren dat een bedrijf dergelijke beloningskwesties maar met zijn commissarissen en aandeelhouders moet uitvechten. Zint het de burger niet, dan koopt hij maar een ander merk koffie - helemaal geen slecht idee trouwens, om toch een statement te maken.

Want de 'objectieve voordelen' van de verkoop waarop Bennink zich beroept, zullen best kloppen. Alleen, hoe serieus valt een topman te nemen die persoonlijk zoveel te winnen had bij deze overname? Zoveel dat hij er op cruciale momenten niet eens over mee mocht praten omdat het bedrijf nog net wel inzag dat dat werkelijk over de schreef zou zijn?

Er is een wereld van gewone mensen die zich druk maken over de grenzen van het betamelijke, en een wereld van Angelsaksisch georiënteerde bedrijven. Wie hoopte dat de inmiddels al jaren voortgaande discussie over topbeloningen misschien in die kapitalistische bolwerken zou doorsijpelen, komt helaas bedrogen uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden