Aan de kant, Zwarte Piet, hier is Piet Mondriaan

null Beeld Lutein van Kranen en Mark Alexander Fonds, Creative Commons
Beeld Lutein van Kranen en Mark Alexander Fonds, Creative Commons

Schmink of roetvegen? Oorbellen of niet? Hoe rood mag de lippenstift precies zijn? Bij de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet wordt flink gebakkeleid over kleine details. Maar misschien moeten we de discussie niet door activisten en politici, maar door kunstenaars laten beslechten.

Redactie internet

Bijvoorbeeld door Lutein van Kranen en Mark Alexander Fonds, die een kunstzinnige uitweg uit de discussie bieden. Zij stellen 'Piet Mondriaan' voor. Het schminken kost weliswaar ietsje meer werk dan vroeger, maar dan heb je ook wat. "Eindelijk een Piet waar iedereen van kan houden", schrijven ze. "Nederlands cultureel erfgoed gecombineerd met onze eeuwenoude traditie. Piet Mondriaan, onze allemanspiet."

Ze zijn niet de enigen die naar de kunstgeschiedenis grijpen om de gepolariseerde Pietendiscussie verder te helpen. Want op de Trouw-redactie kwam nog een ander voorstel binnen voor een Kunstzinnige Piet.

Kunstenares Carmen Vossen liet zich inspireren door een beroemde ets van Rembrandt, een zelfportret. Ze maakte er een Piet van, die verrassend veel overeenkomsten heeft met de traditionele helpers van Sinterklaas. En ook deze Piet past zonder meer in de Nederlandse geschiedenis, zonder dat iemand er een nare, koloniale bijsmaak aan kan overhouden.

De kunstpieten roepen de vraag op of er nog meer manieren zijn om een stapje opzij te doen uit de discussie. Een Escher-Piet, die een schoorsteen probeert te beklimmen, maar in een doolhof verstrikt raakt? Of een Vincent van Gogh-Piet, met maar één oorbel? Wij houden ons aanbevolen voor nieuwe bijdragen aan het debat. Mail naar internet@trouw.nl

Rembrandt-Piet Beeld Carmen Vossen
Rembrandt-PietBeeld Carmen Vossen
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden